Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Na anderhalf jaar is er weer een Joods Muziekfestival! De winnaars van het Internationale Joodse Muziekconcours uit 2008 komen terug naar Amsterdam voor een weekend vol muziek, variërend van jazz, reggae en rap tot klassiek en natuurlijk klezmer, alles met een onmiskenbaar Joods geluid.

NIET BIJ KLEZMER ALLEEN

Opvallend is de grote variatie aan muzieksoorten. Werkelijk het hele Joodse muziekspectrum is aanwezig, en dat ook nog in winnaarskwaliteit, want het zijn de winnaars van het concours van 2008 die dit jaar uitgenodigd zijn om concerten en workshops te geven. Shira U'tfila uit Servië is een multi-etnische groep die schitterende Sephardische muziek speelt. Het klassieke Orion Ensemble zet de Jiddische song Ale Brider weer op het programma en de (Balkan)klezmer kon niet in betere handen zijn dan bij de streetwize Britten van She'Koyokh.

JOODSE REGGAE

Het Jiddische lied is de specialiteit van de Engelse Hilda Bronstein. Vocolot, bestaande uit vier prachtige en krachtige vrouwen, komt uit de Joods-feministische hoek, en Mama Doni is een categorie op zich: deze Amerikaanse jonge moeder is de energieke leadzanger van een 'Joodse pop-rockband voor kinderen'. En het zijn zeker niet alleen de kids die vrolijk worden van haar grappige reggae en hip-hop songs.

RUIMTE VOOR EIGEN INBRENG

Maar het Joods Muziekfestival beperkt zich niet tot concerten. Er is ook veel ruimte voor eigen inbreng en iedereen kan deelnemen aan diverse workshops. Het bijzondere van het festival is dat veel optredende artiesten bereid gevonden zijn om van het podium af te stappen om met amateurs samen te spelen. Een inspirerende en bemoedigende ervaring!

WORKSHOPS EN MEER

Ontdek al zingend je roots onder leiding van Hilda Bronstein. Doe mee met Mama Doni's workshop 'Not just for kids' of zing harmonisch samen met Vocolot. Sefardische melancholie leer je van Shira U'tfila. Bij het gratis Open Podium kan iedereen zich (via de website) inschrijven. Hiernaast is er een Joodse markt met boeken, cd's, bladmuziek en natuurlijk Joodse hapjes. En last but not least: de jamsessie met het swingende She'Koyokh belooft een happening te worden.

Het festival vindt plaats in de zalen van het prachtige nieuwe Conservatorium aan de Oosterdokskade (naast de OBA en vlakbij Amsterdam CS). Dit gebouw is vrijwel nooit voor publiek toegankelijk, maar zal vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober haar deuren openen voor een keur aan Joodse musici en bezoekers: een bijzondere impuls voor het muziekleven van de stad die als geen ander een Joodse traditie kent.

----------------------
noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht