Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OORLOG EN VREDE IN HET MUZEEUM
Beleef de hel van 1809 tijdens de MuseumNa|8

Op 23 oktober is het zover: de Zeeuwse musea openen hun deuren voor de derde Zeeuwse museumnacht. Zo ook het muZEEum in Vlissingen. Altijd al eens 's avonds naar het (dan prachtig verlichte) muZEEum gewild? Dan moet u zeker komen. Speciaal voor deze MuseumNa|8 zijn er ook nog eens allerlei extra activiteiten. Van 20.00 uur tot 23.00 uur bent u van harte welkom in het muZEEum. De toegang is deze avond gratis.

Invasie

1809 is een belangrijk jaar voor Vlissingen en Walcheren. In dat jaar maakte het gebied onderdeel uit van het Franse rijk van keizer Napoleon. Op 30 juli van dat jaar zetten de Engelsen de invasie in. Ze hadden een Armada (oorlogsvloot) samengesteld uit 40 oorlogsschepen en bijna 500 transportschepen om meer dan 30.000 soldaten via Walcheren aan land te brengen. In korte tijd werden bijna geheel Walcheren en Zuid-Beveland onder de voet gelopen. Alleen Vlissingen gaf zich niet over. De verovering van deze stad was echter noodzakelijk omdat je vanaf de stadsmuren passerende schepen kon beschieten.

Bombardement
In augustus 1809 werd Vlissingen met zwaar geschut bestookt. Voor het eerst werden de Franse troepen geconfronteerd met 'nieuwerwetse' wapens: raketten, granaten en mijnen. Volgens de overleveringen was het een hel in de stad, met overal ontploffingen en branden. Binnen twee dagen gaf de Franse commandant zich over. Verdere verdediging tegen deze overmacht was onmogelijk. Door het gebruik van deze nieuwe wapens was hij compleet murw geworden. Daarnaast was er ook heel veel schade. Het prachtige stadhuis, sterk gelijkend op dat van Antwerpen, werd bijvoorbeeld verwoest.

Programma MuseumNa|8
De MuseumNa|8 valt in de Week van de Geschiedenis. Die heeft dit jaar het thema 'oorlog en vrede' gekregen. In het muZEEum is dit thema vertaald naar '1809'. Het jaar waarin veel veranderde voor Vlissingen. Het programma ziet er als volgt uit:
* 20.00-21.00: Stadwandeling by night door
Tijdens de stadswandeling loopt u mee met Hans van der Haven. Hij vertelt het verhaal van 1809 en wijst op de nog zichtbare overblijfselen en datgene dat er niet meer is.
* 21.00-22.00 Lezing door Veronica Frenks over 1809 en het pas ontdekte panorama van Vlissingen Veronica Frenks stuitte onlangs tijdens onderzoek in Londen op voorstudies van het unieke panorama van Vlissingen. Het bestaan hiervan was een grote ontdekking. Het toont Vlissingen vanaf de landzijde tijdens het bombardement van 1809 en werpt een verhelderend licht op de stad.
* 22.00-23.00 Rondleiding '1809' in het muZEEum Het verhaal van 1809 is de rode draad in de rondleiding die door Hans van der Haven verzorgd wordt.

* Hele avond door: gratis 'muZEEum & route 1809' Bezoekers kunnen zichzelf rondleiden door het muZEEum aan de hand van het boekje 'muZEEum& route 1809'. Dit boekje is speciaal voor de MuseumNa|8 gemaakt. Aan de hand van dit boekje ontvouwt het verhaal van 1809 zich voor u, terwijl u door het muZEEum loopt.

Het muZEEum is niet het enige museum dat haar deuren opent tijdens deze tweede MuseumNa|8. In heel Zeeland zijn er musea die hetzelfde doen. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.zeelandmuseumland.nl.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
Tijdens de MuseumNa|8 is het muZEEum geopend van 20.00 uur tot 23.00 uur. U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Oktober 2009