Gemiste kans voor verdere liberalisering van de elektriciteitsmarkt

23/10/2009 13:12

NUON BELGIUM

De regering kondigde vandaag aan een gedeeltelijk protocolakkoord te hebben afgesloten met GdF Suez over de tegenprestaties voor het langer openhouden van de kerncentrales.

Het uitstel van de nucleaire uitstap is bedoeld om de bevoorradingszekerheid in ons land te garanderen. Volgens Nuon, de derde leverancier van elektriciteit en aardgas op de Belgische markt, heeft de regering hierbij een belangrijke kans gemist om de concurrentie op de elektriciteitsmarkt te bevorderen. Door de afspraken worden de bestaande verhoudingen op de productiemarkt op korte en middellange termijn immers bestendigd. "De financiële bijdragen van GdF Suez spijzen nu wel de staatskas, maar wij hadden graag ook substantiële en afdwingbare toegevingen gezien om de gebrekkige marktwerking te verbeteren", aldus Roberte Kesteman, CEO van Nuon Belgium. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld aan een veiling van de nucleair opgewekte elektriciteit, zodat alle leveranciers gelijke kansen krijgen om zich te bevoorraden. Een eerlijke concurrentie zou de positie en de keuzevrijheid van de klant ten goede komen.

Daarnaast blijken de afspraken rond investeringen in hernieuwbare energiebronnen in laatste instantie afgezwakt. Electrabel engageert zich om 250 miljoen euro te besteden, terwijl het om de gewestelijke quota rond groene stroom te behalen en zo boetes te vermijden, de komende jaren sowieso belangrijke investeringen in hernieuwbare energie moet doen. Kesteman: "Aangezien we ons in een transitieperiode naar meer duurzame energie bevinden, zijn meer investeringen in alternatieve energiebronnen noodzakelijk. Dit sluit ook aan bij onze visie op een duurzame toekomst. Samen met onze nieuwe Zweedse aandeelhouder Vattenfall streven wij naar een energieneutrale operatie in 2050. We doen opnieuw een oproep aan de verschillende overheden om de Belgische productiemarkt open te breken, door het creëren van opportuniteiten voor alternatieve producenten en het ontwikkelen van een soepel vergunningenbeleid. Vandaag schrikken vooral de versnippering van het regulatoire kader en de instabiliteit van het energiebeleid, die een langetermijnplanning moeilijk maken, potentiële nieuwkomers af".

Over Nuon

Nuon Belgium n.v. is een dochterbedrijf van de Nederlandse energiegroep n.v. Nuon Energy, opgericht in 2002 naar aanleiding van de liberalisering van de energiemarkt. Het bedrijf is leverancier van elektriciteit, aardgas en aanverwante producten en diensten aan zowel residentiële klanten als bedrijven. Het bedrijf met hoofdzetel in Vilvoorde stelt zo'n 150 mensen tewerk. Sinds juli dit jaar heeft het Zweedse energiebedrijf Vattenfall 49% van de aandelen van Nuon in handen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel