Ingezonden persbericht


Tijdstip:13:34 (GMT+02:00)
Datum:23 Oktober 2009
Uitgever:KWF Kankerbestrijding

APS: Uitzonderingspositie kleine horeca leidt tot valse concurrentie

Amsterdam, 23 oktober 2009 - Driekwart van de café-eigenaren vindt dat een rookverbod dat niet voor alle horecagelegenheden geldt, leidt tot oneerlijke concurrentie. Tweederde vreest bovendien voor omzetverlies als in cafés zonder personeel wel gerookt mag worden. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS-NIPO onder 450 café-eigenaren. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding. De rechter heeft in de zomer het rookverbod in horecazaken zonder personeel niet rechtsgeldig verklaard. Sinsdien controleert de Voedsel en Waren Autoriteit niet langer of in éénmanszaken gerookt wordt. Als gevolg daarvan meldde de VWA dat er in toenemende mate weer in de kleine horeca wordt gerookt. Horeca-ondernemers met personeelsleden staan niet postief tegenover deze uitzonderingspositie van de kleine café's. Uit het onderzoek blijkt dat zij overwegen maatregelen te treffen: 43% van de middelgrote cafés (met 1 of 2 medewerkers) overweegt om personeel te ontslaan en weer een eenmanskroeg te worden om zo de rookwet te omzeilen. Daarnaast verwacht 40% van de café-eigenaren in hun eigen zaak handhavingsproblemen te krijgen. Wet aanpassenMinister Klink (VWS) heeft aangekondigd de wet zondanig te willen aanpassen dat een algeheel rookverbod in de horeca weer mogelijk wordt. KWF Kankerbestrijding ondersteunt dit streven van harte. Zij is voorstander van een eenduidig rookverbod in de hele horeca. Het creëren van uitzonderingsposities leidt tot verwarring, handhavingsproblemen en afkalving van het draagvlak voor een rookvrije horeca.Geen ventilatiesysteem.Minder enthousiast is KWF Kankerbestrijding over het plan van de minister om opnieuw te onderzoeken of het aanbrengen van een ventilatiesysteem de schadelijke effecten van tabaksrook teniet zou kunnen doen. Juist voor de éénmanszaken zou ventilatie ruimte kunnen bieden, zo redeneeert de minister, omdat zij, in tegenstelling tot de grotere zaken, niet in staat zijn een aparte rokersruimte te creëren. Daarom heeft de minister opnieuw onderzoek uitgezet om te beoordelen of ventilatie een oplossing kan zijn. Diverse organisaties, waaronder het RIVM, de WHO en ASHRAE, de organisatie waarin de Amerikaanse deskundigen op het gebied van ventilatie en airconditioning zijn verenigd stellen dat ventilatie geen echte oplossing is voor een rookvrije horeca en dat de enige effectieve manier om de negatieve effecten van het meeroken van omgevingsrook weg te nemen, bestaat uit een rookverbod. Opnieuw onderzoek doen naar de effectiviteit van ventilatiesystemen is echt zinloos, aldus KWF Kankerbestrijding. Gezien de hoge kosten (veelal meer dan 50.000 euro) zouden de meeste kleine kroegen een dergelijk kostbaar systeem helemaal niet kunnen betalen. Nu opnieuw onderzoek gaan doen naar een dergelijk systeem leidt alleen maar tot vertraging en houdt de onhelderheid rondom het rookverbod in de horeca in stand.




Ingezonden persbericht