Stichting Bouw Research

Subsidie van ruim 3,1 miljoen voor innovaties door 57 bedrijven uit de bouw

23 oktober 2009

De afgelopen week hebben 57 MKB-bedrijven in de bouw samen een subsidiebedrag ontvangen van ruim 3,1 miljoen euro. De subsidie wordt gebruikt om innovaties in de bedrijfsvoering en automatisering door te voeren. Kennisplatform voor de bouw SBR bracht de bedrijven bij elkaar, begeleidde hen bij het opstellen van plannen en diende de aanvraag in bij SenterNovem.

SenterNovem kende de subsidie toe in het kader van de regeling voor InnovatiePrestatieContracten (IPC), van het ministerie van Economische Zaken. Het afgelopen jaar hebben de 57 MKB-bedrijven onder begeleiding van SBR gewerkt aan plannen voor innovaties met het oog op energiebesparing, duurzaam bouwen, ketensamenwerking, leanmanagement en automatisering. "Met als uiteindelijk doel het versterken van hun bedrijfsvoering en positie op de markt", aldus SBR-projectmanager Herbert Zwanen.

De toegekende subsidie is voor de MKB-bedrijven van groot belang om innovaties van de grond te krijgen. "SBR zag mogelijkheden om de IPC-regeling in te zetten voor de bouw. Uiteindelijk heeft onze zoektocht geleid tot aanvragen voor twee IPC-projecten: IPC GRIP, waarbij de plannen moeten bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsvoering en IPC Vernieuwende automatisering", legt Zwanen uit. Het subsidiebedrag wordt verdeeld over beide projecten.

Ketensamenwerking zet zoden aan de dijk

Het ministerie van Economische Zaken wil met de IPC-regeling samenwerking en kennisoverdracht bij MKB-bedrijven bevorderen. Eén van de deelnemers van één van de IPC-projecten van SBR bevestigt dat er concrete resultaten zijn geboekt: "Mijn eerste ervaringen met ketensamenwerking zijn dat het veel meer oplevert dan je zou verwachten. En natuurlijk gaat het om meer tevreden opdrachtgevers, lagere kosten en kortere doorlooptijden. Maar vooral meer betrokkenheid van medewerkers en plezier in het werk. Dat is waarom ik hier in investeer."

SBR is bij het voorbereiden van de subsidieaanvraag ondersteund door het bestuur sectie Bouw Midden en de regiokantoren van BouwendNederland.