Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
23-10-2009

Succesvol congres Religion and Society

Religie heeft een maatschappelijke connotatie

'Een moreel kader meegeven aan de volgende generatie'. Dat was een van de conclusies aan het einde van het tweedaagse internationale congres over de rol van religie in de samenleving, georganiseerd door de Vrije Universiteit. Vier delegaties (China, Turkije, Zuid-Afrika en Nederland) spraken over dit thema op het landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort.

Theologen, zo concludeerden de delegaties, dienen zich niet puur wetenschappelijk met religieuze thema's bezig te houden, maar ook de maatschappelijke rol van religie mee te nemen in hun beschouwingen. De bijdrage van religieuze groeperingen aan meer harmonie in de samenleving is van grote waarde. De conferentie was in eerste instantie bedoeld elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. De deelnemers waren afgevaardigd uit verschillende geledingen van de samenleving. Zij constateerden dat de verantwoordelijkheden van religieuze organisaties groter worden in de samenleving.

In China is religie een sterk opkomend fenomeen. Mede organisator Wim Janse, decaan van de de VU: 'Wij hebben sinds twee jaar een goede relatie met het Chinese ministerie van Godsdienstzaken. Er bestaat vaak een negatief imago van China als het om godsdienst gaat. Toch bloeit religie in dat land'. Ook gevoelige thema's als vervolging van de ondergrondse kerk in China zijn aan de orde geweest tijdens de conferentie. China heeft, evenals Zuid-Afrika, aangeboden als gastheer op te treden voor een volgende bijeenkomst.