Voedsel en Waren Autoriteit

Kwaliteit keuring van attractietoestellen moet beter

23 oktober 2009 - nieuwsbericht

De veiligheid van attractietoestellen staat in Nederland op een hoog niveau. Aan deze toestellen worden hoge veiligheidseisen gesteld. Nieuwe toestellen moeten voor ingebruikname gekeurd worden door een aangewezen keuringsinstantie. Tijdens het gebruik moet de keuring jaarlijks herhaald worden. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert of fabrikanten en exploitanten zich aan hun keuringsverplichtingen houden, voert gerichte inspecties op locatie aan de toestellen uit en houdt via audits toezicht op het functioneren van de keuringsinstanties. De VWA heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de eerste keuring. Uit het onderzoek blijkt dat bij drie van de vier onderzochte keuringen de praktijkkeuring onvoldoende was en veiligheidstekortkomingen niet werden opgemerkt. Ook in het voortraject en de rapportage laten keuringsinstanties steken vallen.

In Nederland zijn in totaal zeven keuringsinstanties die nieuwe attractietoestellen keuren. Bij vier van deze instanties is de keuring van een nieuwe attractietoestel beoordeeld. In opdracht van de VWA vroeg een fabrikant van attractietoestellen aan vier instanties om een typekeuring uit te voeren van een nog op de markt te brengen attractietoestel. Alle vier keurden ze hetzelfde toestel waaraan bewust tekortkomingen waren aangebracht. Behalve dat twee keuringsinstanties tekortschoten in de verslaglegging over de keuring aan hun klant, voerden drie de praktijktest niet goed uit.

De VWA heeft de resultaten besproken met de betrokken keuringsinstanties. Verbeteracties zijn inmiddels ingezet en de resultaten worden gevolgd door de VWA. De VWA gaat binnen haar eigen audits meer nadruk leggen op het beoordelen van de praktijktest.

Aangewezen keuringsinstanties zijn onafhankelijke instanties die door de minister van VWS zijn aangewezen om, op verzoek van fabrikanten, de verplichte keuring van producten als attractietoestellen uit te voeren. De VWA houdt toezicht op deze keuringsinstanties. Indien de VWA van oordeel is dat een keuringsinstanties onvoldoende presteert waardoor de veiligheid van attractietoestellen in het geding komt, adviseert de VWA de minister van VWS de aanwijzing te schorsen, te wijzigen of in te trekken. Om dit instrument goed toe te kunnen passen, adviseert de VWA de minister om een protocol met duidelijke criteria te ontwikkelen.