Ingezonden persbericht


Persbericht

14-jarige inwoonster van Haarlem overlijdt aan Nieuwe Influenza

HAARLEMMERMEER - Maandag 19 oktober jl. is een 14 jarige inwoonster van Haarlem overleden aan Nieuwe Influenza A (H1N1). Zij vertoonde vrijdag 16 oktober de eerste ziekteverschijnselen. Woensdag 21 oktober werd bekend dat ze is overleden aan Nieuwe Influenza.

Er was bij het haar geen sprake van onderliggend lijden. Dat betekent dat zij voorheen gezond was. Hoewel het verloop van Nieuwe Influenza A (H1N1) mild is, komt het een enkele keer voor dat gezonde mensen aan de gevolgen van griep overlijden. Er is dan ook geen aanleiding extra maatregelen te treffen.

Het meisje kwam regelmatig bij een jongerencentrum. Op 16 oktober is ze zowel op school als bij het jongerencentrum geweest. In deze periode was ze al besmettelijk. De maximale tijd tussen contact met het virus en het krijgen van verschijnselen is zeven dagen. Bij haar school zijn vooralsnog geen meldingen binnengekomen van zieke kinderen.

Vandaag en morgen zijn er diverse bijeenkomsten om het meisje te herdenken. GGD Kennemerland benadrukt dat ook voor deze bijeenkomsten het algemene advies geldt dat mensen die griepverschijnselen hebben - koorts 38 °C en luchtwegklachten zoals hoesten - thuis blijven. Dit advies wordt ook verspreid door het jongerencentrum waar een herdenkingsbijeenkomst plaatsvindt.

De GGD is de komende dagen langer open om vragen te beantwoorden. Vandaag is de GGD te bereiken tot 20.00 uur. Zaterdag a.s. is de GGD bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur. Indien nodig wordt deze openstelling verlengd. De GGD is bereikbaar op telefoonnummer 023 - 789 16 12. Meer informatie is ook te vinden op www.grieppandemie.nl en www.ggdkennemerland.nl. De GGD heeft de huisartsen in de regio op de hoogte gebracht van het overlijdensgeval, zodat ook zij ongeruste inwoners van informatie kunnen voorzien.

GGD Kennemerland verzoekt de media de privacy van de familie en vrienden van het overleden meisje te respecteren.

Haarlemmermeer, 23 oktober 2009