Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

167_2009

Gemeente werkt aan uitgebreid plan voor centrum Sittard

Reconstructie Brandstraat gestart

Sittard-Geleen, 23 oktober - Een delegattie van het college van B&W van Sittard-Geleen heeft vandaag samen met een afvaardiging van de ondernemers het officiële startsein gegeven voor de reconstructie van de Brandstraat in Sittard. Op 13 november moet het werk klaar zijn.

Om dat te bewerkstellingen, werkt de aannemer Martens 's avonds langer door en gaat hij als dat nodig is ook in het weekeinde werken, maakte wethouder Berry van Rijswijk (Openbare Ruimte) bekend.

Zijn collega Ruud Guyt (Ruimtelijke Ordening) maakte in de Brandstraat bekend dat er de komende tijd nog meer straten in het centrum op de schop gaan. In het kader van Zitterd Revisited. Begin volgend jaar zijn het Kloosterplein en de Oude Markt aan de beurt. Later zullen ook een aantal andere straten in het centrum op de schop gaan. ,,We houden bij de herinrichting van die straten rekening met de oude, historische grenzen en de daarbij behorende waterlopen van Sittard. Dat is terug te zien in de manier van bestrating. Die is anders dan op bijvoorbeeld de Steenweg en de Voorstad,'aldus Ruud Guyt.

Het historische centrum, waarin de Brandstraat zich bevindt, bestaat uit een middeleeuws stadshart. In tegenstelling tot het stationskwartier, kenmerkt het stratenpatroon zich hier door gebogen lijnen en een groot aantal historisch waardevolle bakstenen gebouwen. Deze 'oude sporen' worden in de nieuwe bestrating benadrukt met een profiel van hardstenen banden en goten. De loopstroken langs de gevel worden uitgevoerd in gebakken klinkers om aan te sluiten bij de bakstenen gevels. De middenloper of rijstrook wordt uitgevoerd in dezelfde klinkers maar in een andere kleurstelling en anders gelegd.

De reconstructie van de Brandstraat kost een ton. Dat geld komt uit het reguliere onderhoudsbudget van de gemeente.

Daarnaast wordt uit het Fonds Economische Ontwikkelingen zes ton beschikbaar gesteld voor de verbetering van de binnenstad van Sittard. ,,Er wordt met dat geld ondermeer een plan gemaakt om de rest van de stad ook te verbeteren en de looproute van de consumenten aantrekkelijker te maken. Daarnaast zorgen we voor een versnelde uitvoering van een aantal werkzaamheden in de binnenstad van Sittard. Onder meer de Walstraat staat op het lijstje,' zei wethouder Pieter Meekels (economie).

De winkels in de Brandstraat zijn tijdens de werkzaamheden gewoon open en bereikbaar. ,,Natuurlijk zal er gewerkt worden en is er hinder, maar we doen ons uiterste best om de toegankelijkheid van de winkels te garanderen,' liet wethouder Van Rijswijk weten.

De ondernemers zelf hebben een publieksactie bedacht, waarbij met behulp van steentjes een straat gemaakt wordt. Met deze straatjes kunnen prijzen worden gewonnen.

Fotobijschrift: De wethouders Guyt, Van Rijswijk en Meekels (van rechts naar links) geven het startsein voor de reconstructie van de Sittardse Brandstraat. Foto Ermindo Armino




Gemeente Sittard-Geleen