Ingezonden persbericht


Persbericht
24 oktober 2009

Anno wordt educatie- en jeugdmerk van het Nationaal Historisch Museum

Succesactiviteiten van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, zullen worden gecontinueerd. Het merk Anno zal door het Nationaal Historisch Museum gebruikt gaan worden voor jeugdactiviteiten en educatieve projecten. De huidige organisatie Anno stopt zijn activiteiten per 31 december 2009. De directeur, Chris Groeneveld, neemt per die datum afscheid.

Anno en Nationaal Historisch Museum
Anno werd in 2003 door OCW opgericht, met als doel het historisch besef in Nederland te bevorderen met publieks­activiteiten en het ontwikkelen van een spraakmakend gebouw. Anno is daarmee een voorloper van het Nationaal Historisch Museum. Vanwege de gelijksoortige doelen besloot minister Plasterk Anno en het Nationaal Historisch Museum niet naast elkaar te laten voortbestaan. Anno zal per 1 januari 2010 een aantal activiteiten staken, en het Nationaal Historisch Museum zal een aantal projecten en het merk Anno overnemen.

Activiteiten
Met zijn rondreizende tentoonstellingen De Bunker en Oh wat ben je mooi! bereikte Anno in 2008 140.000 bezoekers. Beide tentoonstellingen werden bekroond met de vakprijs de Gouden Reiger. Met publicaties en mediacampagnes bereikte Anno jaarlijks zo'n 2,5 miljoen lezers. De Week van de Geschiedenis is in zes jaar tijd uitgegroeid tot het grootste historische evenement in Nederland. Tijdens de Week van de Geschiedenis bezochten in 2008 220.000 mensen in het hele land meer dan 500 instellingen. De Nacht van de Geschiedenis is de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis en heeft jaarlijks 1200 bezoekers. De Week van de Geschiedenis en de Nacht van de Geschiedenis worden onder andere voortgezet door het Nationaal Historisch Museum.

Anno educatie- en jeugdmerk
Een belangrijk deel van de activiteiten van Anno richt zich op het onderwijs en kinderen. Anno geldt in dit segment als een sterk merk. Educatie is een belangrijke pijler bij het Nationaal Historisch Museum. Het Nationaal Historisch Museum zal daarom het merk Anno voortzetten voor zijn jeugd­activiteiten en educatieve projecten. Ook de samenwerking tussen Anno en de stichting die de Canon van Nederland beheert, entoen.nu, zal door het Nationaal Historisch Museum worden voortgezet. De directeur van entoen.nu, Hubert Slings, wordt tevens hoofd educatie van het Nationaal Historisch Museum.

Organisatie
De huidige organisatie van Anno stopt per 31 december 2009. Vanaf die datum zal een aantal medewerkers overgaan naar het Nationaal Historisch Museum. De directeur van Anno, Chris Groeneveld, en een aantal medewerkers nemen per 31 december 2009 afscheid.