Provincie Noord-Brabant

|23 oktober 2009         
Algemene Beschouwingen over begroting 2010 Provinciale Staten maken afspraken over kerntaken in relatie tot financiën

Tijdens de algemene beschouwingen van Provinciale Staten over de begroting 2010 hebben ook Provinciale Staten de noodzaak onderschreven tot het maken van keuzes, nu er in financieel opzicht zwaar weer aan de orde is.

In het voorjaar van 2010 zullen Provinciale en Gedeputeerde Staten een gezamenlijke bijeenkomst houden waarin concrete voorstellen van GS voor bezuinigingen en ombuigingen aan de orde komen. Dit gebeurt in relatie tot de kerntaken van de provincie en de uitgangspunten 'Sturen met Kaders' die eerder zijn vastgesteld. GS en PS zullen zich uitspreken over welk provinciaal middenbestuur zij willen zijn, welke taken zij willen oppakken en de wijze waarop die uitgevoerd moeten worden. In het voorjaar 2010 zal duidelijk zijn hoe de financiële positie van de provincie zal worden vanwege de rijksbezuinigingen op het Provinciefonds.

Nu al namen Provinciale Staten een voorschot op die discussie door te stellen het belang in te zien van provinciaal beleid op gebied van duurzaamheid (onder meer het Waterplan), leefbare dorpen en kleine kernen (onder meer IDOP's), en de jeugdzorg. Ook de consequenties van de uitkomst van de takendiscussie op het ambtelijk apparaat zullen dan ter sprake komen.