Gemeente Zaanstad

19-10-2009

Ondertekening Sociaal Plan afvalinzameling
Akkoord tussen gemeente Zaanstad, vakbonden en HVC

Gemeente Zaanstad draagt de werkzaamheden van het cluster Afvalinzameling en Transport over aan HVC*. Dit is mogelijk geworden nadat Zaanstad, HVC en de bonden een akkoord hebben bereikt over het Sociaal Plan voor de medewerkers. Het Sociaal Plan is 6 oktober ondertekend. De aandeelhouders van HVC spreken zich 10 december aanstaande uit over het akkoord tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Ook de Centrale Ondernemingsraad van HVC moet nog een advies uitbrengen.

Op 1 januari 2010 draagt Zaanstad de afvalinzameling en gladheidbestrijding over aan HVC. In totaal gaat het om 60 medewerkers die een nieuwe werkgever krijgen. Zij gaan voor hetzelfde bruto salaris werken, met hetzelfde salarisperspectief als bij de gemeente en de eerste tien jaar kunnen de medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd niet ontslagen worden op basis van reorganisatiegronden. Deze onderdelen van het Sociaal Plan waren voor de vakbonden essentieel om akkoord te gaan.

HVC gaat na de overdracht van taken flink investeren in de afvalinzameling van Zaanstad. Dit leidt tot een hoger milieurendement tegen lagere kosten. Zo komt er een tweede milieustraat in het Noorden van Zaanstad en wordt materieel vervangen. Voor de bewoners verandert er zo min mogelijk, dezelfde medewerkers verzorgen de afvalinzameling op veelal dezelfde dagen. Voor informatie over afvalinzameling kunt u terecht op www.zaanstad.nl of via telefoonnummer 14075.


*HVC is een publieke organisatie waarin 55 gemeenten participeren. HVC draagt bij aan de doelstellingen van de deelnemende overheden op het gebied van duurzaam afval- en energiebeheer.

Zaanstad werkt hard aan een schone en leefbare stad. Nu maar ook in de toekomst. Daarom willen we dat in 2020 Zaanstad klimaatneutraal is en de huidige milieuoverlast is gehalveerd. Dit kunnen we bereiken als de gemeente nauw samenwerkt met bedrijven en inwoners.