Gemeente Zaanstad

16-10-2009
Start bouw Plan De Molenaer in Westzaan
1e project met VROM financiering gestart

Op 19 oktober wordt gestart met de voorbereidingen van de bouw van Plan De Molenaer in Westzaan-zuid. Plan De Molenaer is het eerste bouwplan dat gebruik maakt van het stimuleringsfonds van het Rijk dat in augustus ingesteld is.

Minister van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie heeft deze zomer een tijdelijk stimuleringsfonds Woningbouw ingesteld. Dit stimuleringsfonds heeft tot doel de terugval in de bouw door de economische recessie op te vangen. Met het geld kunnen gemeenten woningbouwprojecten die door de recessie dreigen te stagneren weer vlot trekken. Zaanstad ontvangt van dit stimuleringsfonds 1,5 miljoen waarvan 400.000 voor Plan De Molenaer. De gemeente Zaanstad wil dit geld gebruiken om garant te staan voor de afzet van een aantal woningen zodat aanvang met de bouw kan worden gemaakt. "Het is belangrijk dat we de woningbouwproductie op een zo hoog mogelijk niveau blijven houden."zegt Piet Keijzer, wethouder Wonen van Zaanstad. "Niet alleen omdat de recessie ook over gaat en er dan woningen nodig zijn, maar vooral ook om de mensen in de bouw branche aan het werk te houden. Alleen zo kunnen we de kennis en ervaring in de bouwbranche garanderen."

In Plan De Molenaer komen in totaal circa 100 woningen. Het gaat nu om 67 woningen en 2 commerciële ruimten. Voor de bouwperiode geldt een aantal verkeersmaatregelen om de overlast, die helaas onvermijdelijk is, tot een minimum te beperken. Deze maatregelen zijn in lijn met de besluiten van maart dit jaar over de woningbouw en het (bouw)verkeer. Zo wordt de maximumsnelheid van het bouwverkeer in de buurt 20 km/u, wordt de route gestrijkijzerd en zal het bouwverkeer buiten de aanvang- en uitgaanstijden van de basisscholen gaan rijden. De gemeente zal in overleg met bewoners uit de belangengroep verkeer trillingsmeters plaatsen om de vervoersbewegingen tijdens de bouwperiode in de gaten te houden.