Ministerie van Defensie

Luchtmacht

Aandacht en waardering voor Afghanistangangers

23 oktober 2009, 16.39 uur

Een hartelijk weerzien. Rond de 1700 militairen hebben vandaag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan. Daarnaast kregen 13 tijdens de uitzending gewond geraakte militairen ook het Draaginsigne Gewonden (DIG). De ceremonie werd onder grote belangstelling in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch gehouden. Het Proviciaal Reconstructie Team stond in de periode januari - augustus o.l.v. Joep Wijnands van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteraard was er dus ook voor hem een medaille.

In verband met het grote aantal te decoreren militairen en de enorme publieke belangstelling werd deze medaille-uitreiking in twee gedeeltes uitgevoerd. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marcel van den Broek reikten tijdens beide ceremonies de versierselen aan de militairen uit. Naast veel relaties en collega's van de gedecoreerde militairen woonden ook vertegenwoordigers van de Tweede Kamer en enkele burgemeesters de uitreiking bij.

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm was één van de generaals die Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitreikte.

De gedecoreerde militairen maakten van januari tot augustus 2009 deel uit van de Task Force Uruzgan (TFU) onder leiding van brigadegeneraal Tom Middendorp, de Air Task Force (ATF) onder leiding van kolonel Bas Pellemans en het Nederlandse deel van Command Kandahar Airfield (COMKAF) dat werd geleid door kolonel Fred Sotthewes.

In deze periode stond het Provinciaal Reconstructie Team voor het eerst onder leiding van een burger. Joep Wijnands van het ministerie van Buitenlandse Zaken vervulde de functie van civiele vertegenwoordiger. Ook hij ontving vandaag de Herinneringsmedaille.

Inzet en vooruitgang

De publieke belangstelling bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties was enorm.

Tijdens de uitzending hebben de militairen hard moeten werken. Van Uhm bedankte de militairen voor de inzet en schetste hen en het publiek enkele effecten van hun inspanningen. Effecten die hier in Nederland, maar ook daar, misschien niet altijd direct voor iedereen zichtbaar zijn: de toename van het aantal tegen polio gevaccineerde kinderen tot 91 %, een verdubbeling van het aantal scholen waardoor nu ruim 60.000 kinderen onderwijs kunnen volgen, de distributie van 760.000 fruitbomen, de opening van het eerste VN-kantoor in Tarin Kowt en de toename van de algehele veiligheidssituatie.

Respect voor thuisfront

De herinneringsmedailles, de DIG's voor de militairen en de ook uitgereikte zilveren roosjes en het speciale kindermedaillon voor de relaties en kinderen van de militairen, symboliseren de maatschappelijke aandacht, erkenning, waardering en respect voor de militairen én hun thuisfront.

De Commandant der Strijdkrachten benadrukte dit in zijn toespraak: "U als thuisfront heeft uw spreekwoordelijke mannetje gestaan om ook daar de boel draaiende te houden. Dat verdient respect van iedereen hier in de zaal aanwezig."

Alle krijgsmachtdelen

De gedecoreerde militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen. De TFU-eenheden werden voornamelijk gevormd vanuit 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. De ATF was voor het grootste deel samengesteld uit personeel van de vliegbases Gilze-Rijen en Volkel en het COMKAF bestond uit militairen vanuit de gehele krijgsmacht.