Financiële problemen platteland apotheken vorig jaar al voorspeld


ROTTERDAM, 20091023 -- De huidige financiële situatie van apotheken op het platteland is nijpend. De opbrengsten van apotheken zijn gedaald door het invoeren van een nieuwe beloningsstructuur door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Voor apotheken op het platteland is de daling extra zwaar, wat het resultaat is van hun specifieke medicatieverstrekking. Dat zij in zwaar weer zouden raken was te voorzien en is in november vorig jaar berekend in een onafhankelijke studie. De vraag rijst waarom hier door de verschillende instanties niet op is geanticipeerd.

De financiële implicaties van de veranderde regelgeving zijn afhankelijk van de soort uitgiftes die een apotheek doet. Verschillende uitgiftes worden nu verschillend beloond. Oudere patiënten hebben veel en vaak medicijnen nodig en dit leidt tot veel herhaal-uitgiftes, welke fors zijn gekort. De plattelands apotheken laten hierdoor de grootste daling in opbrengsten zien. De financiële situatie van een apotheek is nu direct afhankelijk van de demografie van het gebied dat een apotheek voorziet. Plattelandsapotheken hebben een klein omzetsvolume en dit maakt hun overhead kosten relatief groot. Daarnaast hebben zij relatief meer zorgfuncties die nog geen vergoeding hebben gevonden in het huidige beloningsstructuur, zoals het controleren van medicijngebruik bij oudere patiënten.

Al in november 2008 is dit probleem gesignaleerd in een onafhankelijke studie op basis van verkoopgegevens van een representatieve steekproef van apotheken, uitgevoerd door kwantitatief consultancy bureau Veneficus en Prof. dr. Stremersch van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De verschuiving van de vergoedingen hebben nu gevolgen voor apotheken op het platteland, ondanks dat juist daar de apotheek een belangrijke functie heeft in het verschaffen van de juiste informatie aan patiënten en in het controleren van medicijngebruik. Het noodzakelijke overleg tussen apothekers en zorgverzekeraars zal alleen succesvol zijn als de apotheken in problemen met een eenduidig verhaal naar de zorgverzekeraars stappen. Dezelfde cijfers over de daadwerkelijke kosten van verdergaande diensten zullen het onderhandelingsproces bespoedigen. Veneficus zet zich in om deze becijfering mogelijk te maken.

Veneficus
www.veneficus.nl
Het onderzoek is te downloaden op: www.veneficus.nl/file/Rapport_onderzoek_apotheekmarkt.pdf.