Gemeente Utrecht

Dineren in een donkere Domtoren met Vincent Bijlo

Ook dit jaar doet de gemeente Utrecht mee aan de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 24 oktober 2009 gaat de verlichting van de Domtoren, bruggen en kerken om 20.00 uur uit. Bewoners kunnen dineren in een donkere domtoren of een nachtwandeling maken door de binnenstad.

De gemeente organiseert nachtwandelingen voor bewoners langs donkere plaatsen in de binnenstad. Samen met een lichtexpert zullen de wandelaars om 20.00 uur de verlichting van de Domtoren uitschakelen. Bewoners die benieuwd zijn naar het moment wanneer het zintuig 'zien' wordt uitgeschakeld, kunnen genieten van een driegangen-diner in het "bijna" donker. Vincent Bijlo, de Utrechtse cabaretier en schrijver, is gastheer tijdens het diner en zal met zijn gedichten en anekdotes de beleving van het donker in bijzondere banen leiden. Hij is een van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht en vindt lichtvervuiling een belangrijk thema. Hier gaat hij graag tijdens het diner met de aangeschoven gasten over in gesprek.

Professionele vertellers nemen op zaterdag 24 oktober ook wandelaars mee in het donker door het gebied rond de Munt en de Muntsluis. Geïnspireerd door de cultuurhistorie zullen zij stilstaan bij het gebruik van donker en licht in het gebied.

Op www.utrecht.nl/nachtvandenacht staat meer informatie over aanmelding en aanvangstijden en prijzen van de diverse evenementen tijdens de Nacht van de Nacht.

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. De Gemeente Utrecht vraagt alle bewoners en bedrijven van Utrecht het initiatief van de Nacht van de Nacht te volgen en ook om 20:00 uur zoveel mogelijk licht te doven.




Gemeente Utrecht