Ingezonden persbericht


NJR
PERSBERICHT
Utrecht, 24 oktober 2009

Elsa van de Loo wint verkiezing VN-jongerenvertegenwoordiger Spannende finale tijdens Re:Shape in WATT Rotterdam

De 21-jarige Elsa van de Loo is de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties 2010. Dit werd zaterdagavond tijdens het event Re:Shape in WATT Rotterdam bekend gemaakt. Met 1064 stemmen wist Elsa haar tegenstanders in de finale nipt te verslaan. De Haarlemse brengt op 2 november een kennismakingsbezoek aan de VN in New York, samen met huidige jongerenvertegenwoordiger Jordy Sweep. De verkiezing wordt georganiseerd door NJR in samenwerking met NCDO.

De kersverse jongerenvertegenwoordiger reageert vol ongeloof. Elsa: "Onwerkelijk wat er nu door me heen gaat, ik realiseer me nog steeds niet dat ik gewonnen heb". De andere finalisten Ufuk Kahya (21) en Joël de Bruijn (20) voerden evenals Elsa, de hele dag campagne om zoveel mogelijk stemmen van het publiek te behalen. 's Avond konden bezoekers van Re:Shape ook met een stembiljet hun stem uitbrengen. Elsa zette de afgelopen weken een goede verkiezingscampagne op en wist dit succes ook in de finale te herhalen. Van de 2384 uitgebrachte stemmen kreeg Elsa er 1064 (45%). Ufuk behaalde er 938 (39%) en Joël 382 (16%).

New York

Van 1 tot en met 9 november brengen de nieuwe en huidige jongerenvertegenwoordiger een kennismakingsbezoek aan de Verenigde Naties. Elsa en Jordy maken hierbij onderdeel uit van de officiële Nederlandse delegatie. Ruim 24 landen vaardigen een VN-jongerenvertegenwoordiger af. Elsa is de 38e jongerenvertegenwoordiger naar de VN namens Nederland. De eerste in 1971 was Koningin Beatrix.

Re:Shape
De finale van de verkiezing vond plaats tijdens het event Re:Shape in WATT Rotterdam op 24 oktober, de Dag van de VN. Een avond waarop honderden jongeren werkten aan hun eigen toekomst en die van anderen in de wereld. Zo lieten ze zich inspireren door onder andere trendwatcher Justien Marseille, de Fair Fashion modeshow en tijdens workshops als Duurzaam beleggen en Ontdek je superheld. De avond werd afgesloten met optredens van Winne, Waylon en nachtburgemeester Jules Deelder. Re:Shape was het slotevent van de Millenniumtour 2009.

NJR en NCDO
NJR geeft jongeren de kans te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen, of dat nou in hun buurt is of bij de VN in New York. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid. NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. De millenniumdoelen zijn hierbij de leidraad voor alle activiteiten.

Kijk voor meer informatie over de VN-jongerenverkiezing op www.dewereldvandevn.nl

Noot voor redactie,