Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info/meningsvorming maandag 26 oktober 2009

Tijd en plaats

Op maandag 26 oktober 2009 vindt er een Raadsplein info/meningsvorming plaats van 19.00-21.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis. Parallel vindt er een Raadsplein informatieronde plaats van 19.00-22.00 uur in de Raadzaal.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Realisatieovereenkomst Trapjeswijk

In 2005 heeft het College besloten in te stemmen met een realisatieovereenkomst tussen de gemeente en SWZ voor de herstructurering Trapjeswijk Holtenbroek I. Deze beslisnota is eerder geagendeerd voor het Raadsplein, echter destijds moest de overeenkomst tussen SWZ en de gemeente verder geoptimaliseerd worden, waardoor de beslisnota werd afgevoerd. In de voorliggende realisatieovereenkomst wordt afgesproken dat SWZ het plangebied Trapjeswijk gaat ontwikkelen (locatie bouwrijp maken; woningen ontwikkelen; realiseren buitenruimte). 310 woningen worden vervangen door circa 332 woningen (50% in goedkope categorie). In de overeenkomst worden afspraken vastgelegd omtrent het programma van het gebied, de aanleg van het openbaar gebied, en de opdrachtverlening en verrekening. De Raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de Realisatieovereenkomst Trapjeswijk en een krediet beschikbaar te stellen.

Voorbereidingskrediet Brandweer Post Noord

In juni 2007 heeft de raad de voorkeur uitgesproken voor de ontwikkeling van post Noord aan de Middelweg. Op basis hiervan is door het college onderzocht of dit mogelijk zou zijn ter plaatse van de Opstandingskerk. Uiteindelijk bleek dit niet haalbaar en heeft het college op 27 januari 2009 besloten de brandweerpost te realiseren op de hoek Middelweg / Dennenstraat. Om de kazerne tijdig te realiseren is voortgang van de activiteiten noodzakelijk, ook moet er nog berekend worden welk bouwkrediet benodigd is. Voor de realisatie van de brandweerpost wordt de raad gevraagd een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van ¤80.600,- voor de uitvoering van de projectopdracht Brandweer Post Noord, vooruitlopend op het aan de raad aan te vragen bouwkrediet voor de realisatie van deze post.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Masterplan Ruimte voor de Vecht

Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de meningsvormende ronde. Op 17 november 2008 is door de raad besloten in te stemmen met het Startdocument Masterplan Ruimte voor de Vecht. Dat geldt ook voor de participerende partners. Met het vaststellen van het Startdocument spraken overheden en maatschappelijke organisaties zich uit voor het verbinden van ambities en kansen in het Vechtdal door middel van integrale gebiedsontwikkeling. Voor het opstellen van het Masterplan zijn de laatste tijd een aantal nadere studies verricht en zijn er gebiedsconsultaties gehouden (in Zwolle op 17 maart 2009). Ook op bestuurlijk niveau is er, namens Zwolle wethouder Kenkhuis, regelmatig overleg gevoerd en Zwolle maakt deel uit van het programmateam. Het programma Ruimte voor de Vecht richt zich op een aantal doelstellingen in het kader van veiligheid, sociaaleconomische impuls en diverse natuuropgaven. De visie beoogt het bereiken van een halfnatuurlijke Vecht, een leefbaar en uniek Vechtdal en een grotere verbondenheid tussen rivier en Vechtdal. In de beslisnota worden diverse argumenten genoemd, op basis hiervan wordt de raad verzocht de Visie van het Masterplan Ruimte voor de Vecht vast te stellen als richtinggevend document voor het proces in de komende jaren. Het Uitvoeringsprogramma wordt gezien als een dynamische agenda van waaruit projecten op de korte en lange termijn kunnen worden uitgevoerd in het kader van het programma Ruimte voor de Vecht, hiervan wordt de raad gevraagd kennis te nemen. Verder wordt de raad gevraagd kennis te nemen van het Beeldmanifest en voor de voorbereiding en realisatie van de Zwolse projecten de gemeentelijke cofinanciering per project nader af te wegen en te besluiten mede in het kader van het cofinancieringfonds.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 15-10-2009 tot 27-10-2009