Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein informatieronde maandag 26 oktober

Tijd en plaats

Op maandag 26 oktober 2009 vindt er een Raadsplein informatieronde plaats van 19.00- 22.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis. Parallel vindt er een Raadsplein info/meningsvorming plaats van 19.00-21.00 uur in de TAK-zaal.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Voorsterpoort

Op 8 oktober is de informatienota "Stand van zaken planontwikkeling Voorsterpoort" aan de raad verstrekt. Het college ziet serieuze risico´s ontstaan m.b.t. de haalbaarheid van onderdelen van de Integrale Visie Voorsterpoort. Het college beraadt zich op bijsturingmogelijkheden. Hiervoor is extra informatie nodig. Daarom heeft het college BMC opdracht gegeven om te rapporteren over de procesgang en Corgwell gevraagd om een expertoordeel te geven over de haalbaarheid van de Integrale Visie. De afspraak is gemaakt dat beide rapporten aan de raad ter beschikking worden gesteld met een reactie van het College. Naar aanleiding van een verzoek uit de raad is op 14 oktober per brief vertrouwelijk en onder oplegging van geheimhouding een memo aan de raadsleden toegezonden. In deze memo wordt ingegaan op de grondexploitatie.

Voorsterpoort Oost

In de informatienota over de A28-zone is de raad geïnformeerd over het besluit van het college om niet door te gaan met de structuurvisie A28-zone, maar wel te werken aan een startnotitie voor Voorsterpoort Oost. Inmiddels is deze startnotitie door het college vastgesteld. Deze informatienota is op verzoek van de CDA fractie geagendeerd. Er wordt een projectopdracht gestart voor het deel van Voorsterpoort Oost nabij de toekomstige tramhalte. Deze locatie heeft veel potentie. Op de locatie Blaloweg 3 wordt de Gereformeerde Hogeschool gesitueerd. Een deel van deze locatie wordt bestemd voor kantoren en/of bedrijven. Na het uitwerken van de projectopdracht wordt een grondexploitatie opgesteld.

Spoorlijn bedrijventerrein Voorst

In het masterplan Duurzame Versterking Voorst uit 2005 is aangekondigd een onderzoek te doen naar opheffing van de goederenspoorlijn. Alleen het bedrijf C&I Holland BV is voorstander van het handhaven van deze spoorverbinding. Het college heeft echter besloten definitieve opheffing na te streven. Prorail is gevraagd om hierover advies uit te brengen en instemming te vragen bij de Minister van Verkeer&Waterstaat. Deze informatienota is op verzoek van de fractie van de SP geagendeerd.

Tussentijdse rapportage Meerjaren Prognose Vastgoed 2009

In deze tussentijdse rapportage worden de verwachte mutaties van de prognoses en resultaten van de MPV 2009 op hoofdlijnen weergegeven. Daarnaast is er een overzicht van de macro-economische situatie voor zover die gevolgen heeft voor de MPV. Verder wordt inzichtelijk gemaakt welke gevolgen dat heeft voor de reservepositie van Vastgoed. In de MPV 2010 zullen de bevindingen uit deze tussentijdse rapportage integraal worden verwerkt. De fracties van de VVD en GroenLinks/DeGroenen hebben verzocht om agendering.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 15-10-2009 tot 27-10-2009