NCRV

Schepper & Co

Bijbelse kunst in de 21e eeuw

Maandag 26 oktober

17.10 uur, Nederland 2

Maandag 26 oktober is midden in de Bijbeltiendaagse en daarom kijkt Schepper & Co naar de Bijbel als inspiratiebron voor kunstenaars. In de twintigste eeuw werd het geloof in God en de Bjibel steeds minder. Toch betekent dat niet dat er minder van terug te zien is in kunstwerken. Onlangs verscheen het boek De Bijbel Cultureel, een overzicht van wat er in ieder kunstgenre is verschenen: Dus popmuziek, theater, film, en beeldende kunst.

Jacobine Geel praat met de initiatiefnemer van dit naslagwerk Marcel Barnard en met Peter Sierksma die verantwoordelijk was voor het deel over popmuziek.

Guus van den Hout, directeur van het Museum Catharijneconvent geeft zijn kijk op het boek.

Tenslotte is Stef Bos te gast, een kunstenaar die zich heeft laten inspireren door de Bijbel. Niet dogmatisch maar op een vrije manierâ. Hij vertelt over het project In een ander licht, waarvoor hij 12 liedjes geïnspireerd op Bijbelse figuren heeft gemaakt en hij speelt het lied Ruth.

Stef: âDe Bijbel is het boek waarmee ik ben groot gebracht. Ik had als kind levendige voorstellingen van personen zoals de profeet Elia en de apostel Petrus. Ik zocht die verbeelding terug in dit project. Ik wilde los van geloof, kerk en dogmaâs twaalf Bijbelse figuren uit de context van het boek halen waardoor ze in een ander licht komen te staan en het mensen worden van deze tijdâ.