Gemeente Purmerend

Gemeente begint met aanleg ondergrondse containers

22 oktober 2009

Ook bewoners gestapelde bouw gaan over op nieuwe inzamelmethode

Vanaf 26 oktober begint de gemeente met de aanleg van ondergrondse containers in de stad. Het gaat om zo'n 250 plekken waar afval straks ondergronds wordt ingezameld. Inwoners van Purmerend die te maken krijgen met een ondergrondse container, ontvangen bericht van de gemeente.

Op dit moment gaat afval van bewoners van gestapelde bouw in betonnen cocons. Deze cocons worden vervangen door ondergrondse containers. De GFT-cocons verdwijnen. Het gescheiden aanbieden van GFT wordt voor deze bewoners dus verleden tijd.
De bewoners van de binnenstad bieden nu het huisvuil in zakken aan. Deze bewoners krijgen ook ondergrondse containers. Voor de bewoners in de hoogbouw verandert er niets. Zij blijven gebruik maken van hun inpandige voorziening.

Afvalpas
De klep van de ondergrondse restafvalcontainer gaat niet vanzelf open. Bewoners die gebruik mogen maken van de container ontvangen van de gemeente een 'afvalpas', waarmee ze de klep kunnen openen. Ook ondernemers die klant zijn van de gemeente kunnen een pas krijgen, de zogenaamde 'bedrijfsafvalpas'. Ze kunnen ook gebruik blijven maken van rolcontainers die inpandig worden gestald.
De ondergrondse containers voor papier en glas zijn wel door iedereen vrij te gebruiken.

Gevolgen
Als eerste worden de ondergrondse containers in Purmer-Noord aangelegd. Daarna volgen Purmer-Zuid en de andere wijken. De gemeente gaat in de binnenstad als laatste aan het werk. De werkzaamheden brengen tijdelijk enige overlast met zich mee, zoals wegafzettingen en gewijzigde aanbiedlocaties van afval. Eind december is het werk naar verwachting afgerond.
Iedereen die te maken krijgt met het aanbieden van afval in ondergrondse containers, ontvangt bericht van de gemeente.