Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Verlichtingsproef Heliconweg

Als voorbereiding op de herinrichting van de Heliconweg organiseert de gemeente Leeuwarden een verlichtingsproef. De proef start op 26 oktober en duurt vier weken. Tijdens de proef staan verschillende soorten verlichting opgesteld aan de Heliconweg. Een groot deel van de verlichting bestaat uit LED-lampen.

Voor straatverlichting wordt steeds vaker LED-verlichting toegepast. In Leeuwarden lopen meerdere proeven met deze duurzame vorm van verlichting. Er is in Nederland nog geen ervaring opgedaan met LED-verlichting op een hoofdweg, zoals de Heliconweg. Een verlichtingsproef aan de Heliconweg biedt daarom uitkomst.

Naast de bestaande lantaarnpalen worden tijdelijke lantaarnpalen voor de proefverlichting geplaatst. Deze palen zijn lager dan de huidige palen. Voor LED-verlichting is dit belangrijk. Tijdens de proef staat de bestaande verlichting tijdelijk uit.

De gemeente vraagt de weggebruikers en omwonenden naar hun voorkeur. De lantaarnpalen voor de proefverlichting worden daarom genummerd. Weggebruikers kunnen het enquêteformulier vinden op www.leeuwarden.nl/heliconweg. Omwonenden krijgen na twee weken een enquêteformulier in de brievenbus om eerst aan de LED-verlichting te kunnen wennen.

De gemeente maakt haar keuze voor de definitieve straatverlichting op basis van kosten, inpasbaarheid, lichtopbrengst, energieopbrengst en de mening van omwonenden en weggebruikers.