Gemeente 's-Hertogenbosch

26-10-2009
Opening multifunctionele accommodatie Windkracht 5 in De Groote Wielen

Op vrijdag 23 oktober 2009 is de multifunctionele accommodatie Windkracht 5 in De Groote Wielen officieel geopend door wethouder Bart Eigeman. Kinderen van 0 tot 13 jaar kunnen hier terecht in één gebouw. Duurzaamheid en energiebesparing spelen er een grote rol.

In dit gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Teeuwisse en Willems, bevinden zich een sportzaal, een kleinschalig wijkcentrum, twee basisscholen en kinderopvang. Eind 2007 is aannemer Dura Vermeer gestart met de bouw. In de week voorafgaand aan deze officiële opening bezochten ouders en kinderen tal van feestelijke activiteiten.

Gebruikers
De accommodatie is het eerste gemeentelijke openbare gebouw in De Groote Wielen. Het voorziet in de behoefte aan kinderopvang en basisonderwijs voor de wijken Watertuinen, Broekland en Vlietdijk. Het gebouw ligt centraal in deze wijken, aan de belangrijke verbindingsweg De Groote Wielenlaan en aan de grote waterplas.

De naam Windkracht 5 refereert aan de ligging in de (voormalige) polder en aan de vijf gebruikers van het gebouw. Dit zijn basisschool Wittering.nl, basisschool De Groote Wielen, kindercentrum Windkracht (inclusief buitenschoolse opvang voor beide basisscholen), een wijkcentrum en een sportzaal. De scholen en de kinderopvang zijn al sinds de zomer van start gegaan. De sportzaal is bedoeld voor de scholen, maar ook de bewoners van De Groote Wielen kunnen er sporten. In het wijkcentrum is een aparte ruimte voor activiteiten voor en door jongeren.

Samenhang opvang en onderwijs
Uniek in het gebouw is de samenhang tussen kinderopvang en basisonderwijs. Zowel inhoudelijk, organisatorisch als fysiek is hier sprake van één doorlopende ontwikkelingslijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Ouders kunnen kiezen uit twee verschillende, kwalitatief sterke onderwijsconcepten.

Duurzaamheid
Het gebouw is ook uniek door de manier waarop milieu en duurzaamheid een prominente plek hebben gekregen. Zo heeft het gebouw 25% minder uitstoot van schadelijke CO2 gassen dan de wettelijke eisen aangeven. Het binnenklimaat is regelbaar met duurzame ventilatie en er zijn milieuvriendelijke materialen gebruikt.

Kenmerkend voor de wijk De Groote Wielen is de watermachine. Dit is een gesloten systeem dat zorgt voor milieuvriendelijk waterbeheer. Dit systeem is ook in dit gebouw aanwezig: er stroomt water door het gebouw heen. Daarmee is voor kinderen het belang van schoon water voortdurend aanwezig en zichtbaar.

Kunstwerk
In het kader van het Keramisch Spoor komt er in elke wijk een kunstwerk van keramiek. Zo is er ook een keramisch kunstwerk in de hal van Windkracht 5. Een wolk van porseleinen blaadjes, zo is het kunstwerk van de hand van Rein Jelle Terpstra te omschrijven.