Nivel


Wit-Rusland wil zichtbare huisarts

26 oktober 2009 | Wit-Rusland kent een sterk
gecentraliseerd gezondheidszorgsysteem, met weinig ruimte voor lokale ontwikkelingen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL dat is uitgevoerd op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wit-Rusland is op weg naar een sterkere eerste lijn. De resultaten zijn gepubliceerd in een WHO-rapport.

De afgelopen jaren is het gezondheidszorgsysteem in Wit-Rusland langzaam veranderd. Zonder betrokkenheid van non-gouvernementele organisaties, probeert de overheid de gezondheidszorg te ontwikkelen tot een systeem met een sterkere eerste lijn waarin de huisarts een spilfunctie heeft. Van een eerstelijnszorg gebaseerd op huisartsen zoals wij die in Nederland kennen is nu nog nauwelijks sprake. Slechts één op de tien artsen is huisarts en de training en opleiding zijn nog niet toereikend om hun aantal snel te laten toenemen. Als noodmaatregel werken basisartsen verplicht tijdelijk als huisarts, zonder dat zij de daarvoor vereiste vaardigheden hebben opgedaan. De onderzoekers adviseren zo snel mogelijk de specialisatie tot huisarts grootschaliger op te zetten.

Jonge huisartsen
De huisarts zou in de toekomst in Wit-Rusland een rol als coördinator en poortwachter kunnen gaan vervullen, waardoor bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de gezondheidszorg sterk kan verbeteren. Over de huisartsen die er zijn, waren patiënten doorgaans tevreden. Vooral met de behandeling, minder met de wachttijden, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral de jongopgeleide huisartsen maken het verschil. De dienstverlening van de jongere huisartsen, is breder en zij verwijzen minder dan oudere en traditionelere huisartsen. Verder vonden patiënten dat de praktijken goed bereikbaar waren tijdens kantooruren, behalve voor telefonisch advies. De bereikbaarheid buiten kantooruren kan beter en vooral ook veel efficiënter. NIVEL-onderzoeker Wienke Boerma: Bij gebrek aan enige vorm van telefonische voorselectie van klachten, worden in de avond en nacht en gedurende de weekenden op ieder wissewasje ambulances afgestuurd.

Methode
Voor het onderzoek maakten de onderzoekers gebruik van een door het NIVEL ontwikkeld evaluatie-instrument voor eerstelijnsgezondheidszorg. De methode biedt een structureel overzicht van de sterke en zwakke kanten van de eerstelijnszorg van een land, met zowel aandacht voor het gevoerde beleid als voor de stem van artsen en patiënten. Beleidsmakers en politici kunnen het gebruiken als uitgangspunt voor hun beleid. Voor het onderzoek in Wit-Rusland pasten de onderzoekers het instrument toe in de regios Minsk en Vitebsk. De WHO zet het instrument in voor de evaluatie van de eerste lijn in steeds meer landen. Zo doet het NIVEL er voor de WHO momenteel onderzoek mee naar de eerste lijn in Kazachstan, Oekraïne en Servië. Begin 2010 verschijnen de publicaties hierover. Eerder deed het NIVEL al soortgelijk onderzoek in Rusland, Turkije, Slovenië en Oezbekistan.

Voor meer informatie over het NIVEL-onderzoek voor de WHO, zie ook de terugblik bij gelegenheid van het afscheid van de voormalig Regional Director van WHO Europa, Marc Danzon: Matching services to New Needs: 10 Years of the Regional Office for Europe of the World Health Organization.