Universiteit van Tilburg

Persbericht 26 oktober 2009

Boekpublicatie: Alles over de psychologie van geheimen

Populair-wetenschappelijke uitgave van psycholoog Andreas Wismeijer

Verliefd zijn op je buurvrouw, faalangst hebben, seksueel misbruikt zijn, porno downloaden, een verrassingsreisje plannen voor je partner. Iedereen heeft geheimen: grote of kleine, schokkende of alledaagse. Geheimenonderzoeker Andreas Wismeijer schreef er een boek over met de journaliste Mirre Bots.

Zaken waar anderen aanstoot aan kunnen nemen, houden we verborgen om afkeuring, straf, hoon of, het ergst denkbare, sociale uitsluiting te voorkomen. De bescherming die een geheim biedt, heeft echter zijn prijs. Zo kunnen geheimen leiden tot piekeren en somberheid.

In het boek Geheimen. De psychologie van wat we niet vertellen geeft de psycholoog Andreas Wismeijer antwoord op vele vragen over geheimen op grond van jarenlang onderzoek. Openhartige interviews van Mirre Bots bieden daarnaast een onthullende blik op de mens en zijn geheimen.

Vorig jaar promoveerde Wismeijer op de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn. Hij concludeerde in zijn dissertatie onder andere dat geheimen goed kunnen zijn voor je welzijn, al hangt dat af van je karakter. Vooral als je van nature geneigd bent negatieve persoonlijke informatie voor anderen verborgen te houden, kan het hebben van een geheim ongelukkig maken. Ook lanceerde hij de website www.geheimenvan.nl, waar mensen hun geheim anoniem op kwijt kunnen en waar anderen vervolgens op kunnen reageren.

Andreas Wismeijer is psycholoog en als onderzoeker en docent verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Eind 2008 voltooide hij zijn proefschrift over geheimen. Hij schreef vele artikelen over dit onderwerp in binnen- en buitenlandse (wetenschappelijke) tijdschriften en is een graag geziene gast op radio en tv.