Gemeente Venray


College stelt aangepaste strategische visie vast

De strategische visie is naar aanleiding van een interactieve bijeenkomst met inwoners en maatschappelijke partners op onderdelen aangepast. Hiermee is de strategische visie`Venray 2020' klaar om te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Dat heeft het college van Venray vanochtend besloten.

Op 1 oktober heeft het college van B&W de conceptvisie tijdens een openbare raadsbijeenkomst gepresenteerd. Ook de inwoners uit de "nieuwe" dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wansum waren aanwezig. Het doel van die bijeenkomst was om met elkaar in debat te gaan over de vraag of Venray met deze visie de goede koers voor de komende tien jaar kon vastleggen of dat er toch nog wat aanpassingen en aanvullingen nodig waren.

"Uit de reacties bleek dat we in grote lijnen op het goede spoor zitten" aldus loco burgemeester Lei Heldens, "dat is prettig om te horen, er is maatschappelijk draagvlak voor deze visie".

Aanpassingen

De belangrijkste thema's van de visie zijn: de centrumrol van Venray, de versterking van de samenwerking in de regio en wonen en recreatie (vrije tijd).

Met name de dorpsraden hebben op de bijeenkomst gepleit om het beeld van de dorpen als zijnde agrarisch georiënteerd en nog betrekkelijk gesloten, in de visie om te buigen. De vertegenwoordigers van de dorpen gaven aan nu al open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Het feit dat er een groter beroep gedaan wordt op de eigen verantwoordelijkheid van de dorpen werd door het publiek heel goed ontvangen en wordt meer benadrukt.

Ook is er naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen meer aandacht besteed aan de positie van jongeren, en met name de groep van 12 tot 16 jarigen, waar naar de mening van de aanwezigen te weinig vertier voor is in Venray. Dit komt terug in het onderdeel "vrije tijd".

Ook werd aandacht gevraagd voor een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in Venray. Binnen het thema "economie: lokaal en regionaal" heeft dit een plek gekregen. Net als de verbetering van oost/west verbindingen met Venray.

De visie ´Venray 2020´ wordt 3 november ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Het zal één van de belangrijkste laatste besluiten voor de verkiezingen zijn van deze raad. De nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college kunnen voortbouwen op deze visie in hun coalitieakkoord en in het collegeprogramma. De strategische visie 2020 is te bekijken op www.venray.nl/visie 2020