Gemeente Hellevoetsluis


Aanleg van natuurgebied aan de Grasweg gestart

Het Waterschap Hollandse Delta is vorige week gestart met de aanleg van het natuur- en waterbergingsgebied aan de Grasweg. De op het perceel aanwezige lage begroeiing is verwijderd en inmiddels is de aannemer met het graafwerk begonnen. In totaal wordt 70.000 m3 grond afgegraven, zodat een kreek met glooiende oevers ontstaat. Dit betekent dat er 3500 volle vrachtwagens nodig zijn om de grond af te voeren.

Bij het project zijn vier partijen betrokken, behalve het waterschap ook nog de Stichting Natuurlijk Grasweggebied, de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Gemeente Hellevoetsluis. Het afgraven van de grond zal de hele winter in beslag nemen. In het voorjaar gaat de Stichting Natuurlijk Grasweggebied het gebied beplanten en verder inrichten. In april 2010 moet alles dan klaar zijn en kunnen mensen voor het eerst een wandeling maken door het gebied.

Het nieuwe, mooie natuurgebied is uiteindelijk 7 hectare groot, met 10.000 vierkante meter aan water en verder met moeras, weiland en bos. Een aantrekkelijke leefomgeving voor vissoorten, amfibieën, knaagdieren, vogels en insecten. In het gebied kan, als het hard regent, het regenwater opgevangen worden, waardoor de kans op wateroverlast in de wijk 'De Kooistee' kleiner wordt.

10/26/2009