Gemeente Rhenen


Machinistenschool

Informatie over het project Voormalige machinistenschool

Het project Machinistenschool in Elst
Het plangebied is een stuk van de uiterwaard van Elst aan de Neder-Rijn. Het project is vernoemd naar de voormalige school voor kraanmachinisten, die aan de rand van Elst heeft gelegen.

Rijkswaterstaat heeft in het kader van Ruimte voor de Rivier voor de Machinistenschool in Elst obstakelverwijde-ring als projectopdracht. Dat wil zeggen het verwijderen van een deel van de aanwezige ophoging.

Rijkswaterstaat trekt het project om te komen tot de obstakelverwijdering en de gemeente Rhenen participeert in de planvorming.

Informatiebijeenkomsten worden georganiseerd door Rijkswaterstaat, evenals gesprekken met een omgevingswerkgroep en met direct betrokkenen. Meer informatie over deze bijeenkomsten kunt u vinden op de site van Rijkswaterstaat Ruimte voor de rivier.

Gemeentelijke ambitie
Als gemeente brengen we in het project van Rijkswaterstaat onze ambitie in.

In de Stedenbouwkundige structuurvisie en het Beleids- en actieplan recreatie en toerisme is aangegeven dat we de uiterwaard bij Elst beter toegankelijk willen maken, door middel van wandelpaden parallel aan de rivier en ommetjes vanuit Elst de uiterwaarden in. Ook worden genoemd een passantenhaven, een horecavestiging en een informatievoorziening. Extentensieve recreatie is het sleutelwoord. Deze ambitie is bekrachtigd tijdens een informatieavond met raadsleden op 4 juni 2009.

Op grond van deze twee documenten heeft Bureau Stroming de gemeentelijke ambitie verder geconcretiseerd. Dat heeft geleidt tot de volgende documenten:
Hoofdrapport
Bijlage

Kern van de schets van Stroming is een extensieve recreatieve ontwikkeling in het plangebied, qua omvang passend bij de omgeving, die de beleving van de rivier, de natuur en het (industrieel) erfgoed verhoogt. Op een kleine terp zijn een theetuin, speelplaats, natuurcamping en een hoogwatervluchtplaats voor dieren gedacht. De rivier wordt beter bereikbaar en beleefbaar door wandelroutes tussen Elst en de Nederrijn en een doorlopende fietsroute en een struinpad parallel aan de rivier. Aan de rivier ontstaan zandstrandjes. Een passantenhaven verbetert de bereikbaarheid en beleving vanaf het water en de oude loskade van de steenfabriek wordt een aanlegplaats voor passagiersboten zoals de Blauwe Bever en een watertaxi. De schoorsteen van de steenfabriek wordt een fascinerend uitzichtpunt en informatieborden vertellen de bezoekers over de natuur en de cultuurhistorie van het gebied.

Deze documenten zijn door raadsleden besproken in een thema avond op 8 september 2009. De gemeentelijke ambitie voor het gebied wordt bij Rijkswaterstaat ingebracht, met als doel om die ambitie zoveel mogelijk te verwezenlijken in het plan van Rijkswaterstaat. Overigens is in dat plan van Rijkswaterstaat de taakstelling voor Ruimte voor de Rivier (waterstandsdaling) leidend.