CDA

Onderhandelingen EU Telecompakket vastgelopen.

De onderhandelingen tussen Europees Parlement en de lidstaten over het telecompakket zijn vorige week volkomen vastgelopen. Het telecompakket gaat over tal van zaken zoals het stimuleren van de opbouw van nieuwe netwerken, wat wel en niet mag op het internet en het mogelijk maken van het aanbieden van nieuwe digitale diensten.

CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (woordvoerder Telecom):"Het is vastgelopen omdat het Europees Parlement vasthoudt aan een maximale rechtsbescherming van de consument bij internettoegang, terwijl de lidstaten vinden dat dit een interne bevoegdheid van iedere lidstaat moet blijven."

Van Nistelrooij vindt dat alleen rechters mogen besluiten een burger af te sluiten van het internet, bijvoorbeeld omdat iemand illegaal muziek heeft gedownload. Zo'n beslissing mag niet worden overgelaten aan de operatoren. Daarnaast vindt hij het onverantwoordelijk dat de lidstaten het hele pakket van maatregelen nu dreigen te gijzelen vanwege dit ene punt."

Van Nistelrooij:" Formeel begint nu de conciliatieprocedure, een laatste ultieme poging om overeenstemming te bereiken. Lukt dit wederom niet, dan gaat het hele pakket van maatregelen van de baan. Voor de consumenten en de sector betekent dit dat bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe digitale diensten, nieuwe spam-regels en een heldere tariefstruktuur etc. tot stilstand komen.
---