Gemeente Dongeradeel


Dongeradeel en de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober heeft voor de vijfde keer de Nacht van de Nacht plaatsgevonden. Duizenden lichten zijn in heel Nederland uitgegaan. In Dongeradeel werden de lichten van het gemeentehuis, het stadhuis en de beide molens gedoofd. Met de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de schoonheid én de functie van de duisternis.

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Die verlichting neemt jaarlijks met drie tot vijf procent toe. En dat terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en lichtvervuiling aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Een donkerder Nederland is goed voor trekvogels, nachtdieren en mensen.

In 2008 doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen en monumenten. Dokkum tijdens de 'Nacht van de nacht' Dokkum tijdens de 'Nacht van de nacht'