Friese waterschappen

Fryslân

Waterschappers Zuid-Afrika bezoeken Fryslân

maandag, 26 oktober 2009
Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek ontvangen in de week van 24 tot en met 31 oktober waterschappers en gemeenteambtenaren uit Zuid-Afrika. Het bezoek volgt uit het samenwerkingsproject Breede Overberg Zuid-Afrika. Doel van dit project is kennisuitwisseling op het gebied van waterbeheer. De Friezen bieden ook ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het waterschap in de Zuid-Afrikaanse regio.

Het bezoek van de Zuid-Afrikanen duurt een week. Het programma bestaat uit verschillende interactieve bijeenkomsten en trainingen gericht op kennisuitwisseling. Daarnaast zijn excursies georganiseerd, zoals een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Workum. Op deze manier kunnen de bezoekers zien hoe waterbeheer in Fryslân in de praktijk werkt. De training van mensen en organisaties in zowel Zuid-Afrika als Nederland staat centraal in het project.

Dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân: ,,De samenwerking is niet alleen interessant voor de Breede Overberg regio. Zeker ook voor Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek! We wisselen kennis uit over planvorming en de samenwerking met andere overheden op het gebied van waterbeheer. We delen ook ervaringen met het beheer van rioleringen en rioolwaterzuiveringen. De Zuid-Afrikanen hebben veel ervaring met het betrekken van belanghebbenden. Ook in ons werk wordt dat steeds belangrijker!"

Wetterskip Fryslân werkt sinds 2006 samen met Breede Overberg in Zuid-Afrika. Goed waterbeheer vereist een goede samenwerking tussen gemeenten en waterschappen, bijvoorbeeld op het gebied van rioleringsvraagstukken. Sinds 2008 zijn daarom ook de gemeente Sneek en twee gemeenten in het beheergebied van Breede Overberg bij het project betrokken.

Wethouder Jan Bargboer van de gemeente Sneek kijkt uit naar de komst van de Zuid-Afrikanen. ,,De vertegenwoordigers van de gemeenten in Zuid-Afrika zijn benieuwd naar de ontwikkelingen rondom Waterstad A7 en onze projecten zoals Decentrale Sanitatie en hergebruik. Ook het thema duurzaamheid zal een wezenlijk onderdeel zijn van discussie. Uiteraard zullen we ze ook rondleiden op het Starteiland en in het Pottengebied."

Het project draagt bij aan de Millenniumdoelstellingen op het gebied van schoon water en sanitatie, en internationale samenwerking. Het project wordt volledig gesubsidieerd door VNG-International. Het waterschap en de gemeente Sneek leveren personele inzet. VNG International werkt wereldwijd aan versterking van het democratisch lokaal bestuur.