Gemeente Nijefurd


slag met energiebesparing en duurzame energieopwekking

Zeven gemeenten gaan samen met agrariërs aan de slag met energiebesparing en duurzame energieopwekking

een-windmolen.jpg
Agrariërs kunnen een belangrijke rol vervullen in het opwekken van schone duurzame energie. Biogas uit mest en restproducten, zonne-energie, windenergie; allemaal kansen voor de landbouw om een bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen

De mogelijkheden om energie te besparen op het eigen bedrijf worden door de stijgende energieprijzen steeds interessanter. Veel maatregelen kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Informatievoorziening over duurzame energieopwekking op het eigen bedrijf en maatregelen om het huidige energieverbruik te verminderen zijn de speerpunten van het project.

Het project heeft als werkgebied Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel en heeft als doel: Het stimuleren van het verminderen van het verbruik van gas, water en elektra op landbouwbedrijven, door middel van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Dit kan bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen.

Landbouwers in dit gebied krijgen deze week een enquêteformulier in de bus om de behoefte en de interesse in duurzame energie te peilen. Aan de hand van deze enquêtes wordt bekeken welke informatie gewenst is. Samen met experts kunnen dan plannen gemaakt worden voor nieuwe duurzame energieprojecten en wordt er gekeken hoe landbouwers op een duurzame manier met hun energie om kunnen gaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer S. Boorsma van 3PEnergie, telefoon: (0519) 296673 of per mail via 3PEnergie@knid.nl of de heer J. Lankester, tel. 0517- 53 33 96, of mail naar j.lankester@wunseradiel.nl.