Gemeente Hoorn

Gemeente stopt bijdrage Museum Turkije-Nederland in 2010

Het college heeft besloten om het museum Turkije-Nederland geen nieuwe subsidie-overeenkomst aan te bieden voor de komende jaren. Het museum heeft te weinig toekomstperspectief als museum om een structurele bijdrage uit het gemeentelijke budget voor kunst en cultuur te rechtvaardigen.
In 2007 hebben het museum Turkije-Nederland en de gemeente een meerjaren subsidieovereenkomst afgesloten tot eind 2009. Hier zijn prestatieafspraken aan verbonden. De belangrijkste zijn dat het museum zes dagen per week open is en jaarlijks tenminste 3.500 bezoekers ontvangt. Verder moet het museum zich inspannen om structurele financiële ondersteuning te krijgen bij de Turkse overheid, Turkse vertegenwoordiging in Nederland, provincie en sponsoren. Ook moet het donateurs en vrienden werven, zodat het museum een deel van de onkosten in de toekomst zelf kan opvangen.

Ondanks hun inspanningen is het de medewerkers van het museum niet gelukt om aan deze prestatieafspraken te voldoen. Uit het jaarverslag 2008 van het museum blijkt dat het museum slechts op twee middagen is geopend (plus op aanvraag). Het bezoekersaantal is 600 per jaar. Er zijn geen of nauwelijks bijdragen (structureel en of incidenteel) gekregen van fondsen, overheden, sponsoren en Turkse gemeenschap. Er zijn te weinig donateurs bereid gevonden om het museum te steunen. Verder zijn er onvoldoende vrijwilligers om het museum te runnen, en is er een exploitatietekort.

Geen perspectief
Ook het museum zelf ziet geen perspectief in doorgaan op de huidige wijze. Het heeft voorgesteld om in het pand van het museum samen te gaan met de Turkse Culturele Stichting. Deze is momenteel gehuisvest in de moskee. De Turkse Culturele Stichting is een kleine organisatie die activiteiten ontplooit in samenwerking met ondermeer stichting Netwerk. De activiteiten zijn veelal gericht op integratie, emancipatie en participatie, zoals zwemlessen voor Turkse vrouwen, een volksdansgroep in de Grote Waal en de begeleiding van jongeren van Turkse afkomst.
Het college is echter van mening dat het samengaan met de Turkse Culturele Stichting misschien wel meer uitzicht op continuïteit biedt, maar waarschijnlijk niet zal leiden tot de verbeteringen die nodig zijn om wel aan de prestatieafspraken te kunnen voldoen. Wethouder Cilia van Weel: Het is ontzettend jammer dat het niet gelukt is om dit initiatief te laten uitgroeien tot een volwaardig museum. De mogelijkheden waren er zeker. Het museum zit in een mooi monumentaal pand, in 2007 is er een professioneel inrichtingsplan opgesteld, de vrijwilligers werken vol enthousiasme. Maar er blijkt toch te weinig interesse voor het museum, ook vanuit de Turkse gemeenschap. We moeten helaas concluderen dat we het museum niet langer kunnen ondersteunen. Laatste wijziging van deze pagina: 26 oktober 2009