Gemeente Heusden

Betere bereikbaarheid van vesting Heusden over water

De vesting Heusden krijgt aan de noordzijde van het stadje definitief een passantensteiger. Dat heeft het college van Heusden op 20 oktober jl. besloten. Naar verwachting zal de nieuwe passantensteiger in 2010 in gebruik worden genomen. De passantensteiger, die ter hoogte van de Molensteiger wordt aangebracht, zorgt voor een betere bereikbaarheid van de vesting voor grotere gastschepen.

Op dit moment is Heusden vanaf het water goed bereikbaar voor particuliere plezierboten. Voor grotere schepen is er echter onvoldoende ruimte. Als de rondvaartboot van de plaatselijke rederij aan de steiger ligt, kan bovendien niet rechtstreeks worden aangemeerd en is het alleen mogelijk om de wal te bereiken door van schip naar schip over te stappen. Vooral voor mensen met een handicap levert dat problemen op.

Toeristenstroom
Het is de verwachting dat de nieuwe steiger een positieve bijdrage levert aan de toeristenstroom naar Heusden. Na de realisatie gaat het Heusdens Buro voor Toerisme de promotie voor zijn rekening nemen. Zo komen er diverse arrangementen voor rondvaartpassagiers.

Voor de aanleg van de passantensteiger heeft het college een krediet van EUR 277.000 beschikbaar gesteld. Voor dit project is vanuit de subsidieregeling Leader West-Brabant een bedrag van EUR 50.000 beschikbaar gesteld. Leader West-Brabant is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant om vernieuwende initiatieven op het gebied van cultuurhistorie, recreatie en toerisme aan te moedigen. Het project is ook aangemeld voor een subsidie in het kader van de regeling Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2007-2013.

De nieuwe passantensteiger wordt naar verwachting in de loop van 2010 in gebruik genomen.
Geplaatst op: 26 oktober 2009