Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 26 oktober

Alkmaar, 26-10-2009 o 15.00 uur

Vermiste man terecht

Castricum, maandag 26 oktober 2009.

De vermiste 75-jarige Gerrit Gramsma uit de instelling Dijk en Duin in Castricum is zondagavond 25 oktober teruggekeerd. Hij was ongedeerd en het opsporingsbericht van zondag is dan ook ingetrokken.

Controles op gevaarlijk oversteken van Menisweg

Schagen, maandag 26 oktober 2009.

Fietsers op de Menisweg lopen nog te vaak een risico om aangereden te worden door automobilisten die onvoldoende opletten en niet volledig stoppen voordat ze het drukke fietspad tussen de wijk Waldervaart en het centrum oversteken. Dit leidt regelmatig tot (bijna) ongelukken.

De politie let de afgelopen weken dan ook extra op en controleert automobilisten op de kruisingen van de Menisweg met de Kievitlaan en Spreeuwenlaan. Zo zijn er al 21 bekeuringen gevallen voor het niet volledig stoppen voor de kruising.

Afgelopen vrijdagavond 23 oktober 2009, bij duisternis tussen 21.00 en 22.00 uur, bleken er bij een controle weer vijf bestuurders te zijn die te snel het fietspad over staken zonder te stoppen. Zij kregen een bekeuring van 90 euro. Vier van hen reden vervolgens te snel door de hele woonwijk, waar een maximum snelheid van 30 km/u is toegestaan. Ook daar werd voor bekeurd. De hoogst gemeten snelheid was 60 km/u.

Wijkagent Kees Hol over de actie: Wij willen hiermee ongelukken voorkomen. We zien al dat het beter gaat maar roepen bestuurders op altijd, maar zeker in de donkere en natte herfstperiode, extra oplettend te zijn en het voertuig geheel tot stilstand te brengen voor het fietspad alvorens over te steken.

Brandgevaarlijke situatie

Alkmaar, maandag 26 oktober 2009.

Afgelopen vrijdag heeft de politie samen met een milieuambtenaar van de gemeente een onderzoek ingesteld bij een bedrijf aan de Otterkoog. Het vermoeden bestond dat in het bedrijf gevaarlijke stoffen op een verkeerde manier waren opgeslagen. Er werden inderdaad blikken, jerrycans en vaten met gevaarlijke en licht ontvlambare stoffen aangetroffen. Het ging om zon 2500 liter. Er was geen voorziening om deze middelen veilig op te slaan en er waren ook geen lekbakken. De vloeren waren niet vloeistofdicht uitgevoerd en er waren kieren in het dak waardoor vluchtige stoffen ook naar buren gingen. Dit leverde een ongezonde en brandgevaarlijke situatie op. De gemeente heeft het bedrijf stil gelegd en vandaag worden gevaarlijke stoffen afgevoerd. Er is een proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs laagvliegende bromfietsbestuurder ingenomen

Ursem, maandag 26 oktober 2009.

De politie heeft vandaag een rijbewijs in beslag genomen van een 16-jarige jongeman uit Ursem. Hij reed vorige week met zijn zwaar opgevoerde brommer over de Leet. Zijn snelheid werd gecontroleerd met behulp van een laserapparaat en hij bleek binnen de bebouwde kom met een gecorrigeerde snelheid van maar liefst 81 km/u te hebben gereden. De toegestane snelheid voor de bromfiets was 45 km/u.

Jongens op speelveld met alarmpistool

Hoorn, maandag 26 oktober 2009.

De politie in Hoorn heeft vrijdagmiddag 23 oktober omstreeks 16.00 uur bij een basketbalveld aan het Han Hoekstrahof een alarmpistool in beslag genomen. Een agent die in de buurt surveilleerde hoorde een pistoolschot. Hij stelde collegas op de hoogte en omzichtig werd het gebied vanwaar het geluid van het schot vandaan kwam benaderd. Daar werden twee broertjes van 18 en 14 jaar oud uit Hoorn aangetroffen die in het bezit waren van een alarmpistool met twee doosjes patronen. Een dergelijk pistool is alleen op de openbare weg toegestaan wanneer het zodanig is ingepakt dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend. De oudste jongen had het in een winkel gekocht en liet zijn jongere broertje een keer schieten. Ze hebben afstand van het wapen gedaan en zijn met een proces-verbaal op zak overgedragen aan hun vader.

Man redt vrouw uit auto in sloot

Blokker, zaterdag 24 oktober 2009.

Rond 18.30 uur heeft een 25-jarige man uit Zwaag zich heldhaftig gedragen door te water te springen nadat hij had gezien dat een 74-jarige invalide vrouw uit Westerblokker met haar voertuig in een sloot naast de Koewijzend was gereden. Door het kordate optreden van de redder kreeg de vrouw geen water naar binnen en kwam zij er af met een nat pak. Haar aangepaste autootje liep flinke schade op.

Getuige wijst verdachte tasjesroof aan

Alkmaar, zondag 25 oktober 2009.

Rond 16.00 uur werd op de Koelmalaan een 77-jarige man uit Alkmaar beroofd van zijn tas met inhoud. Een attente 19-jarige getuige volgde de twee verdachten waarvan er later één op zijn aanwijzing door agenten kon worden aangehouden op de Esmoreitstraat. Dit ging om een 15-jarige jongen uit Alkmaar.

Het slachtoffer stond in een bushokje te wachten op de Koelmalaan toen de jongens zijn tas uit zijn handen rukten en op de vlucht sloegen. Een 19-jarige man uit Alkmaar was getuige van de tasjesroof en zette de achtervolging in. Daarbij werd de tas weggegooid en kon hij deze veilig stellen. De verdachte is in verband met het onderzoek in verzekering gesteld. Naar de tweede verdachte wordt nog gezocht.

Drankrijder

Breezand, zondag 25 oktober 2009.

Rond 23.30 uur werd op de Burgemeester Lovinkstraat een 33-jarige Poolse automobilist aangehouden als verdachte van drankgebruik. Aan het bureau blies hij bijna twee maal de toegestane hoeveelheid: 440 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij is met een proces-verbaal op zak in de loop van de nacht heengezonden.

Drankrijder levert rijbewijs in

Heerhugowaard, zondag 25 oktober 2009.

Rond 23.30 uur werd op de Middenweg een 27-jarige bromfietser uit Alkmaar betrapt op het rijden met drank op. De man had flink te diep in het glaasje gekeken en blies aan het bureau 705 ug/l (tot 220 toegestaan).

Drankrijder zonder rijbewijs

Den Oever, maandag 26 oktober 2009.

Rond 03.15 uur werd op de Noord Gesterweg een 26-jarige automobilist uit Den Oever betrapt op het rijden met drank op. De man blies aan het bureau 485 ug/l. Hij bleek tevens niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Heler fiets aangehouden

Alkmaar, zondag 26 oktober 2009.

Rond 14.50 uur zag een agent die toezicht hield bij het AZ-stadion een 14-jarige jongen uit Alkmaar bezig met een fiets waarvan het slot was verwijderd. Het voertuig met een waarde van 700 euro bleek in augustus in Alkmaar gestolen te zijn. De verdachte verklaarde dat een familielid de fiets had gekocht van een onbekende voor 50 euro. Er wordt een proces-verbaal wegens heling opgemaakt.

Hond omgekomen in brandend autobusje

Alkmaar, zondag 25 oktober 2009.

Rond 14.00 uur kreeg de politie de melding dat er een Volkswagen Transporterbus in de brand stond op de Grevelingen. De 62-jarige geschrokken eigenaar van de bus was bij zijn voertuig aanwezig maar was de bus uitgevlucht nadat deze, vermoedelijk door kortsluiting, vlam had gevat. De brandweer bluste het vuur maar toen bleek dat er in de bus nog een hond achtergebleven was. Deze bleek door verstikking om het leven te zijn gekomen. De eigenaar en zijn vrouw waren erg van slag. De bus raakte flink beschadigd en werd afgesleept naar een bergingsbedrijf.

Verkeerscontrole

Broek op Langedijk, maandag 26 oktober 2009.

Om de verkeersveiligheid te vergroten en gewonden door aanrijdingen tegen te gaan houdt de Politie Noord-Holland Noord vrijwel dagelijks verkeerscontroles in de regio. Vanmorgen tussen 10.00 en 11.30 uur werd een controle gehouden op de Westelijke Randweg. Daarbij kregen twee automobilisten een bekeuring van 150 euro voor het niet handsfree bellen. Dertien andere automobilisten kregen een bekeuring van 90 euro wegens het niet dragen van de autogordel. Bij het dragen van de gordel neemt de kans op letsel bij een aanrijding af met 40%.