OM en Geert Schaaij schikken in Dico-zaak

26/10/2009 15:30

Beursgenoten

Assen (26 oktober 2009) - Het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) is met Geert Schaaij een schikking overeengekomen inzake het Dico-dossier. Daarmee komt een einde aan een langlopende kwestie, in 2006 in gang gezet met een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder betichtte Schaaij van overtreding van de Wet toezicht effectenverkeer 1995. De schikking omvat 20.000 euro.

De aanklacht betrof een beleggingsadvies op 19 maart 2006 van Geert Schaaij - toen nog vermogensbeheerder bij International Assets (IAAC) - in het tv-programma Business Class. Geert Schaaij prees tijdens de uitzending het aandeel Dico aan, overigens onder de vermelding dat hij een positie in het bedrijf had (www.beursgenoten.nl/pers.php). De koers van het aandeel Dico steeg de volgende handelsdag.

Wat Geert Schaaij werd verweten was dat hij geen melding had gemaakt van het feit dat IAAC kort daarvoor voor haar cliënten een onderhandse emissie van Dico had afgenomen en via de beurs voor cliënten aandelen Dico had ingekocht. Onder de verdenking van voorkennis deed de AFM destijds aangifte van de zaak, wat voor het OM reden was voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.

Met de huidige schikking kan Geert Schaaij leven. 'Gezien de huidige patstelling biedt de overeenkomst alle betrokken partijen de ruimte om zonder ballast weer verder te gaan', stelt Schaaij vast.

Aanvankelijk voelde Schaaij weinig voor een schikking, overtuigd als hij was van zijn onschuld. Die overtuiging heeft hij nog steeds, maar langer voortzetten van een juridische procedure zou IAAC (waar Schaaij in 2006 in goede harmonie is vertrokken) onnodig financieel belasten. IAAC heeft Geert Schaaij volledig schadeloos gesteld.

IAAC verplichtte zich de kosten van een juridische procedure voor zijn rekening te nemen. Maar aangezien een verder juridisch vervolg nog zeker 2-4 jaar in beslag neemt en de bijbehorende kosten daarbij kunnen oplopen tot 500.000 euro, achten de partijen het verstandig en redelijk om de kwestie in der minne (dus zonder tussenkomst van de rechter) te schikken.

Over Geert Schaaij

Geert Schaaij is directeur van Beursgenoten (www.beursgenoten.nl), een beleggers-community met tips en adviezen over ontwikkelingen op de financiële markten. Hij won in 2007 de Gouden Stier, de vakonderscheiding voor beste beleggingsexpert. Afgelopen jaar kende het publiek Schaaij de titel Beursidool toe.





http://www.beursgenoten.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redacties (