Ministerie van Financiën

FIOD-ECD onderzoekt mogelijke fraude met kinderopvangtoeslag

Nieuwsbericht | 26-10-2009 | Uitvoering

De FIOD-ECD onderzoekt onder leiding van het Functioneel Parket een mogelijke fraude met kinderopvangtoeslag (KOT). Daartoe zijn op maandag 26 oktober 2009 een negental doorzoekingen verricht. Er is administratie in beslaggenomen. De verdachten zijn bestuurders van gastouderbureaus.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Belastingdienst/Toeslagen. Vermoedelijk is in een groot aantal gevallen fraude gepleegd bij het indienen van de aanvraag. Zo zijn aanvragen met terugwerkende kracht ingediend, terwijl de feitelijke opvang op dat moment nog niet gestart was. Ook zijn in de aanvragen door het gastouderbureau oppasuren en -tarieven vermeld welke niet overeenkwamen met de werkelijkheid. Tevens zijn er aanvragen gedaan voor kinderopvangtoeslag terwijl er in werkelijkheid helemaal niet opgepast is door de gastouder.
De omvang van de fraude is nog niet bekend.
De doorzoekingen vonden plaats in Beilen, Meppel, Heiloo, Emmen, Hengelo, Delfzijl, Duiven, Giekerk en Dedemsvaart. Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang. Een gastouderbureau bemiddelt tussen (vraag)ouders en gastouders.
Vorig najaar ontving de Belastingdienst Toeslagen de eerste signalen, klachten en meldingen over onjuist gebruik van toeslagen, bijvoorbeeld fictieve of onjuiste aanvragen. De Belastingdienst Toeslagen wil dat de klant de toeslag krijgt waar hij recht op heeft. Daarom wordt regelmatig gecontroleerd of de werkelijke situatie klopt met de opgegeven situatie. Indien nodig werkt Toeslagen nauw samen met andere overheidsdiensten zoals GGD en UWV.

Verwante dossiers


* Uitvoering