Gemeente Sneek


wethouder bargboer ontvangen zuid-afrikaanse delegatie in sneek

Burgemeester Brok en wethouder Bargboer ontvangen Zuid-Afrikaanse delegatie in Sneek

Burgemeester drs. A.A.M. Brok ontvangt woensdag 28 oktober een delegatie van bestuurders en ambtenaren uit Zuid-Afrika. De achttien mannen en vrouwen brengen van 24 tot en met 31 oktober op uitnodiging van Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek een bezoek aan Fryslân. Wethouder Jan Bargboer is een groot deel van de week samen met vertegenwoordigers van Wetterskip Fryslân hun gids in Sneek en de rest van de provincie.

Uitwisseling van kennis
Het bezoek maakt onderdeel uit van het samenwerkingsproject Integrated Water Resources Management Breede Overberg and Fryslân Regions.

Logo wetterskip Wetterskip Fryslân heeft in 2008 de gemeente Sneek gevraagd deel te nemen in dit project. De uitwisseling van kennis staat centraal. In Zuid-Afrika wordt momenteel hard gewerkt aan het opzetten van een systeem van waterschappen. Deze uitwisseling geeft hen de mogelijkheid te zien hoe dit in Nederland georganiseerd is. Nederland kan op zijn beurt leren van de moderne Waterwet die Zuid-Afrika heeft en de manier waarop zij omgaan met de verdeling van water.

De delegatie uit Zuid-Afrika bestaat uit vertegenwoordigers van de Catchment Management Agency Breede Overberg (waterschap Breede Overberg) en van de twee gemeenten Breede Vallei en Overstrand die in het beheersgebied van dit waterschap liggen.

Millenniumdoelen
De deelname van Sneek aan dit project past goed bij de ambities van de gemeente om zich te ontwikkelen tot proeftuin op het gebied van waterinnovatie, water-management en waterkwaliteit. Als millenniumgemeente wil Sneek daarnaast graag helpen om schoon water beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Deelname aan dit project sluit goed aan bij deze doelstelling.

Wethouder in Zuid-Afrika
Wethouder Bargboer in Zuid-Afrika Vorig jaar bracht wethouder Duurzaamheid Jan Bargboer van de gemeente Sneek al een bezoek aan Zuid-Afrika. Het belang van dat bezoek was met name uitwisseling van kennis en informatie op het gebied van de organisatie rondom de waterketen in Zuid-Afrika en in Nederland. "We kunnen veel van elkaar leren," aldus Jan Bargboer.

Hij kijkt uit naar de komst van de Zuid-Afrikanen naar Fryslân. "De vertegenwoordigers van de gemeenten zijn benieuwd naar de ontwikkelingen rondom Waterstad A7 en onze projecten zoals Decentrale Sanitatie en hergebruik. Ook het thema duurzaamheid zal een wezenlijk onderdeel zijn van discussie. Uiteraard zullen we ze ook rondleiden op het Starteiland en in het Pottengebied."

Taakverdeling
De delegatie uit Zuid-Afrika bespreekt deze week een groot aantal onderwerpen als het gaat om waterbeheer. Hierbij komt de taakverdeling tussen Wetterskip Fryslân en de gemeenten aan de orde en ook waterzuiveringsmethoden die in Nederland gebruikt worden. Daarnaast is er aandacht voor politieke processen en duurzaamheid. Samen met bestuurders en ambtenaren van het Wetterskip en de gemeente Sneek brengen de Zuid-Afrikanen onder andere bezoeken aan een rioolwaterzuiveringsinstallatie, het projectbureau A7, Landustrie, het Woudagemaal en Wetsus.