Gemeente Alphen aan den Rijn

Het Wmo-loket komt naar u toe

Voorlichtingscampagne over wijzigingen in de Wmo-uitvoering:

Tussen 26 oktober en 4 november 2009 gaan medewerkers van het Wmo-loket op verschillende locaties klanten informeren over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo). Het gaat zowel om landelijke wetswijzigingen als om aanpassing van de gemeentelijke Wmo-verordening.

Wmo-loket op lokatie
Omdat de wijzigingen in de Wmo voor sommige Wmo-gebruikers ingrijpend kunnen zijn, heeft wethouder Hub van Wersch (zorg en welzijn) het initiatief genomen tot een voorlichtingscampagne. Natuurlijk hebben we allerlei informatiemateriaal over de Wmo, maar we komen het ook graag allemaal persoonlijk uitleggen. Omdat het voor veel Wmo-gebruikers niet vanzelfsprekend is om naar het Wmo-loket te komen, draaien we de zaken gewoon om. Onze medewerkers brengen hen een bezoek op meerdere locaties in Alphen aan den Rijn én in Aarlanderveen en Zwammerdam. Wij willen de tijd nemen om goed te vertellen wat er gaande is, maar ook om vragen over specifieke situaties te beantwoorden. Ik wil iedereen dan ook van harte uitnodigen om op één van deze bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Belangrijkste wijzigingen
Een belangrijk onderdeel van de Wmo is de Hulp bij het Huishouden. Op dit moment loopt de Europese aanbesteding voor hulp bij het huishouden. Dit zou kunnen betekenen dat klanten te maken krijgen met nieuwe hulpen. Er is wel wettelijk geregeld dat de nieuwe aanbieders afspraken maken met de huidige aanbieders over de mogelijke overname van personeel.

Wanneer mensen in aanmerking komen voor hulp bij het huishouden, hebben zij twee opties. Of zij regelen de hulp zelf met behulp van een zogenaamd persoonsgebonden budget (pgb), of zij ontvangen de hulp in natura via een thuiszorgorganisatie. In dit laatste geval werden tot nu toe vaak alfahulpen ingezet. Dit zijn zelfstandigen die via de zorgaanbieder aan klanten werden gekoppeld. In feite kwam de alfahulp daarmee in dienst bij de klant. Deze merkte daar niets van, omdat de zorgaanbieder de administratieve afhandeling op zich nam. Vanaf 1 januari 2010 mag dit niet meer. Wanneer klanten toch een alfahulp willen inhuren, kunnen zij dit zelf regelen via een pgb. De pgb-uurtarieven blijven volgend jaar op hetzelfde niveau als dit jaar, te weten 17,43 voor eenvoudige hulp en 22,42 voor uitgebreidere hulp.

In Alphen aan den Rijn draagt Participe zorg voor de uitvoering van de Wmo. Hun indicatiestellers beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een Wmo-voorziening en hoeveel hulp zij nodig hebben. Voor de hulp bij het huishouden werden tot nu toe verschillende klassen gehanteerd. Klasse 1 loopt van 1-1,9 uur, klasse 2 van 2-3,9 uur, enzovoorts. Binnen die bandbreedte bepaalde de leverancier vervolgens het precieze aantal uren hulp. Deze werkwijze zorgde voor nogal wat onduidelijkheid bij klanten en aanbieders. Vanaf 1 januari worden de klassen dan ook losgelaten en gaat Participe indiceren op halve uren. Klanten weten dan exact op hoeveel hulp zij recht hebben en aanbieders kunnen gemakkelijker inplannen.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om iedereen zo lang mogelijk te laten deelnemen aan het maatschappelijke leven. Onder de Wmo vallen allerlei regelingen die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking. Zij kunnen bijvoorbeeld vervoersvoorzieningen, hulpmiddelen of hulp bij het huishouden aanvragen. Voor informatie kan men terecht bij het Wmo-loket.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen