Siemens

Persbericht

200910.238

Den Haag, maandag 26 oktober 2009

Acvatix magnetic regelafsluiters spelen sleutelrol in multifunctionele testinstallatie voor verwarmingssystemen

Magnetic regelafsluiters van het type MXG461 van Siemens Building Technologies laten een innovatieve multifunctionele testinstallatie voor verwarmingssystemen probleemloos functioneren. Deze testinstallatie ontwikkeld door de firma Omega Technology GmbH in samenwerking met de firma Viessmann Werken GmbH & Co. KG, een wereldwijd toonaangevende fabrikant van verwarmingssystemen zorgt er door een aanzienlijke bekorting van het ontwikkeltraject voor dat nieuwe verwarmingssystemen sneller op de markt kunnen worden gebracht.

Aan de productontwikkeling van verwarmingssystemen zijn normaal gesproken hoge kosten verbonden. Vooral in het testen van functies, vermogen en belasting gaat veel tijd en geld zitten, omdat voor elk type verwarmingssysteem en elke vermogensklasse een aparte testinstallatie moet worden gebouwd.

Dit kostbare proces kan significant worden versneld met een innovatieve multifunctionele testinstallatie, die Omega Technology in samenwerking met Viessmann Werken heeft ontwikkeld. De mobiele voedingseenheid voor externe belastingssimulaties van verwarmingssystemen is geschikt voor een groot aantal vermogensklassen en zorgt voor een snelle en exacte inregeling van testreeksen met vooraf ingestelde temperaturen en/of volumestromen.

De hoge flexibiliteit van de nieuwe testinstallatie berust op de uitzonderlijke regelverhouding, precisie en snelheid van de magnetic regelafsluiters van het type Acvatix MXG461 van Siemens Building Technologies. Deze zijn het meest geschikt voor het regelen van temperaturen en volumestromen binnen nauwe tolerantiegrenzen. Daarnaast bieden deze regelafsluiters de mogelijkheid om de afsluiterkarakteristiek om te zetten van lineair naar equiprocentueel en omgekeerd. Dat is een belangrijke voorwaarde om de testinstallatie te laten aansluiten op het totale vermogensbereik van de verwarmingssystemen. Met name in de extreme bereiken (belasting bijna 0%, respectievelijk bijna 100%) levert deze configuratie nauwkeurigere meetresultaten op.

Een ander voordeel van het regelconcept met magnetic regelafsluiters van het type MXG461 is dat afsluiters met verschillende doorlaten parallel kunnen worden ingebouwd en door één DC 0...10V-signaalomvormer kunnen worden aangestuurd. Op deze manier is de testinstallatie breder inzetbaar, van systemen met enkele watts tot en met systemen met enkele honderden kilowatts aan vermogen. Met één testinstallatie op basis van de MXG461-regelafsluiters kan zo een groot aantal uiteenlopende verwarmingssystemen in zowel korte onderzoeken als duurtests worden getest. Op deze manier worden de kostenintensieve productontwikkeling en implementatietijd van verwarmingssystemen (gas- en oliegestookte systemen en warmtepompen) significant verkort.

De testinstallatie van Omega Technology in detail De door Omega Technology en Viessmann Werken ontwikkelde testinstallatie is geschikt voor zowel gas- en oliegestookte systemen als warmtepompen en maakt tests mogelijk binnen een breed vermogensbereik. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk ten opzichte van conventionele testinstallaties is de uitregeltijd, waarmee binnen zeer korte tijd na invoer van een nieuwe parameter een meetwaarde wordt bereikt. De testinstallatie kan onder meer metingen met vaste parameters doorvoeren (meerdere volumestromen, verschillende aanvoer- en retourtemperaturen, constante intredetemperatuur en volumestroom bij variabel vermogen van het systeem) en kan druk en temperatuur van het systeem loskoppelen van de koelwateraanvoer. Bovendien is de testinstallatie geschikt voor kritische bedrijfsomstandigheden en extreme bedrijfstypen, evenals voor gedefinieerde temperatuurverschillen tussen aanvoer- en retourtemperatuur.

Door de toepassing van een procesregeling zijn alle testprocedures reproduceerbaar en herhaalbaar. Met deze functies en kenmerken is de testinstallatie geschikt voor zowel korte tests als duurtests.

Zo werkt een magnetic regelafsluiter
Het principe van de modulerende magnetic regelafsluiters is eenvoudig: op een spoel wordt een modulerende spanning gezet. Hierdoor wordt de metalen kern in de spoel tegen een veer gedrukt en afhankelijk van de gebruikte spanning gepositioneerd. Daardoor zijn zeer snelle en exacte wijzigingen van de afsluiterstand mogelijk, die bovendien vrijwel wrijvingsvrij verlopen. In vergelijking met elektromotorische en elektrohydraulische aandrijvingen produceren magnetic aandrijvingen relatief geringe instelkrachten, ze zijn daarom uitgerust met een drukcompensatie systeem. Daarbij werken de drukkrachten voor en achter de afsluiter in tegengestelde richting in op twee even grote vlakken; druk en tegendruk worden daarbij geneutraliseerd, ongeacht of de afsluiter open of dicht is. Door deze technische eigenschap kan de magnetische instelkracht en daarmee het energieverbruik zeer laag worden gehouden. Een belangrijk detail in de constructie van de reeks Acvatix magnetic regelafsluiters is de flexibele afsluiterkegel, waardoor het mogelijk is de afsluiter te openen zonder dat de voor conventionele afsluiters typerende openingssprong optreedt.

Het resultaat hiervan is een slagresolutie van 1:1000 die druppelsgewijze regeling mogelijk maakt. Het volgende moment kan echter elk volume tussen 0% en 100% worden geregeld, met een insteltijd van minder dan 2 seconden zonder oscillaties. Ook de algemene tendens tot overdimensionering van regelafsluiters is bij het gebruik van magnetic afsluiters geen probleem: door het ontwerp bieden ze ook binnen het lage belastingsbereik een uitstekende regelkwaliteit, juist vanwege het ontbreken van de openingssprong.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Johan Boom
Tel: (070) 333 7925
E-mail: johan.boom@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com