CNV Onderwijs

26 oktober 2009

Erfgoed vakbeweging in Tweede Wereldoorlog op internet bij elkaar gebracht

Categorie: Algemeen nieuws

Vanaf zaterdag 24 oktober is de website www.vakbewegingindeoorlog.nl in de lucht. Dit initiatief wil persoonlijke herinneringen, documenten en foto's over de vakbeweging in de bezettingstijd verzamelen. Ook de dilemma's waarvoor de vakbeweging en haar leiding destijds werden geplaatst en die soms tot pijnlijke situaties leidden komen op de site aan de orde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vakorganisaties verboden of onder centraal gezag geplaatst. Uiteindelijk verving de bezetter de vakorganisaties door het nazistische Nederlands Arbeids Front. Op de website www.vakbewegingindeoorlog.nl wordt veel historisch materiaal dat in de verzamelingen van het IISG en andere instituten als het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlandse Protestantisme (HDC) aanwezig is bij elkaar gebracht.

Bezoekers van de site kunnen ook zelf documenten, films, foto's, brieven, dagboeken of ander materiaal over de vakbeweging tijdens de bezetting op de website plaatsen. Daarmee zouden landelijke ontwikkelingen een regionaal of lokaal accent kunnen krijgen.

De website werd gelanceerd door Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. Voorafgaand gaven Paul Werkman en Jeroen Sprenger een schets van de toenmalige vakorganisaties, namelijk de neutrale NVC, het protestants-christelijke CNV, het NVV en de katholieke RKWW.

Het project wordt in mei 2010, 65 jaar na de bevrijding, afgesloten met een bijeenkomst, waar de resultaten van het project zullen worden besproken. Nadere informatie over deze bijeenkomst zal te zijner tijd bekend worden gemaakt.

www.vakbewegingindeoorlog.nl


---