Provincie Utrecht

Provinciale Staten stellen programmabegroting 2010 vast

26-10-2009 -

Tijdens de vergadering van maandag 26 oktober hebben Provinciale Staten de programmabegroting voor 2010 vastgesteld. De discussie spitste zich toe op de voorgenomen bezuinigingen en of daarmee voldoende rekening gehouden is met de te verwachtten Rijkskortingen die voor volgend jaar gepland zijn. Daarnaast benadrukten alle partijen het belang van het voeren van een kerntakendiscussie, over de toekomstige rol van de provincie.

Een meerderheid van Provinciale Staten was tevreden met de programmabegroting voor 2010. Zij vond dat Gedeputeerde Staten erin geslaagd zijn om in de begroting al rekening te houden met toekomstige Rijkskortingen door te bezuinigen en gelden terug te laten vloeien naar de Algemene Middelen. Tegelijkertijd zijn zij van mening dat de ambities van de provincie, zoals die zijn afgesproken in het uitvoeringsprogramma 2008-2011, naar tevredenheid uitgevoerd kunnen worden.

Een aantal partijen vond dat de provincie niet vooruit moet lopen op de te verwachtten bezuinigingen van het Rijk, omdat nu nog niet duidelijk is om welk bedrag het zal gaan.

Kritiek was er van een aantal partijen dat van mening is dat er onvoldoende rekening gehouden is met de te verwachtten bezuinigingen van het Rijk. Zij noemde de voorgestelde bezuinigingen in de begroting niet structureel en gaven aan dat sommige uitgaven slechts uitgesteld worden. Er werd geoordeeld dat de begroting een duidelijke visie mist als het gaat om de rol van de provincie in het middenbestuur. Daarnaast was een aantal partijen van mening dat de resultaten die behaald zijn in de jeugdzorg en bij de herstructurering van bedrijventerreinen onvoldoende zijn.

Alle partijen in Provinciale Staten zijn van mening dat de kerntakendiscussie (discussie over taken van de provincie) en de strategiediscussie (discussie over de koers van de provincie) nu gevoerd moeten worden, zodat er duidelijkheid komt over de rol van de provincie als middenbestuur en op welke posten in de toekomst structureel bezuinigd kan worden. De begroting voor 2011 zal op deze punten duidelijkheid moeten geven.

Er werd een motie aangenomen die Gedeputeerde Staten opdraagt om werkplekken voor middelbare scholieren te creëren bij het realiseren van recreatieve pleisterplaatsen in het groengebied Haarzuilens in de stadsrandzone. Daarnaast werd er een amendement aangenomen om 125.000 euro te reserveren voor verhoging van fractieondersteuning van de politieke partijen. Gedeputeerde Staten werd gevraagd om in overleg met de fractievoorzitters tot een nader voorstel te komen.

Alle partijen, met uitzondering van Mooi Utrecht, stemden in met de programmabegroting 2010.
Aanstaande woensdag verschijnt er een publicatie in alle huis-aan-huisbladen, die verschijnen in de provincie Utrecht, waarin de fractievoorzitters een toelichting geven op de begroting.

Meer informatie: Fieke Payens, telefoon 030 - 258 2522