ABVAKABO FNV

Tijd voor goede afspraken over arbeidsomstandigheden!

Het is toch raar. We zitten midden in de discussie of de AOW nou wel of niet op 65 of 67 jaar moet ingaan. En als de AOW-leeftijd omhoog moet, moet je dan wel of niet iets apart voor zware beroepen regelen? En wat zijn zware beroepen? En hoe doe je dat dan? En hoe zorg je ervoor dat ook oudere werknemers gezond blijven?

Bij het veranderen van de arbowet is afgesproken dat de regels eenvoudiger zouden worden. Maar dat betekende wel dat de regels op een andere manier ingevuld moesten worden. Centrale afspraken over eisen die de wetgever stelt (grenswaarden: bijvoorbeeld niet meer dan 23 kilo tillen) en decentrale afspraken per sector over de manier waarop je aan die eisen moet voldoen. Per bedrijfstak worden de oplossingen en maatregelen beschreven in een zogenoemde arbocatalogus. Pas als dat allemaal geregeld is zouden de nu nog geldende beleidsregels voor arbo worden geschrapt. Dit was ook in de SER afgesproken en dat was dus het standpunt van de FNV én van de werkgevers.

Maar wat wij nu zien is dat de werkgevers vooral veel moeite doen om bestaande Arbo-wetgeving af te zwakken en te dereguleren. Het motto is hoe minder regels, des te beter en makkelijker voor ons. Dus weg met de algemene beleidsregels en liefst ook niet teveel afspraken per bedrijfstak. Ook de Tweede Kamer heeft zo zijn vraagtekens bij de inzet van de werkgevers. Er wordt getwijfeld of de werkgevers er wel voldoende werk van maken om tot goede afspraken over veilig werken te komen.

Deze week was voor de FNV eindelijk de maat vol. Allang hebben we het idee dat we aan het lijntje gehouden worden. Wat is de stand van zaken ondertussen? De eisen zijn nog steeds niet centraal vastgesteld. Desondanks wil minister Donner de beleidsregels schrappen. En tijdens het SER-overleg van vorige week blijkt dat werkgevers het daar mee eens zijn! De werkgevers lappen dus het SER-advies aan de laars. Om die reden hebben we deze week het overleg met de werkgevers over arbeidsomstandigheden opgeschort. We willen eerst meer garanties dat werkgevers serieus afspraken willen maken.

Daar waar iedereen zijn mond vol heeft over langer doorwerken en het benutten van oudere werknemers, is het wrang om te zien dat er nog steeds geen fatsoenlijke afspraken worden gemaakt over arbeidsomstandigheden. Als we willen dat werknemers langer doorwerken en gezond de eindstreep halen, moeten werknemers hun werk op een veilige en gezonde manier kunnen doen. En dat gaat niet vanzelf. Daar zijn goede afspraken voor nodig.
We het zijn het zat om verder mee te werken aan het uitkleden van de arbowet, terwijl Wouter Bos tot en met Wientjes roepen dat deze wet zo belangrijk is!

Wat ons betreft moeten de werkgevers eerst maar eens duidelijk maken of ze nu wel of niet hechten aan goede arbeidsomstandigheden en bereid zijn hier afspraken over te maken. Laten we hopen dat het opschorten van het overleg slechts van korte duur is.
26-10-2009