GVB


GVB-bussen gecontroleerd

26 oktober 2009

GVB bussen technisch prima in orde

Uit een onverwachte inspectie is
zaterdag gebleken dat de GVB-bussen technisch prima in orde zijn. De controle werd uitgevoerd door de politie in samenwerking met de Inspectie van Verkeer en Waterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
De technische staat van de stadsbussen van GVB is de afgelopen drie jaar fors verbeterd. Bijna alle gecontroleerde bussen zijn goedgekeurd. Aan drie voertuigen waren reparaties nodig, die inmiddels zijn uitgevoerd.

Preventief onderhoud
In augustus 2006 stelde het keuringsinstituut DEKRA naar aanleiding van een politiecontrole vast dat de kwaliteit van de GVB-bussen matig tot redelijk was. GVB bracht toen onmiddellijk wijzigingen aan in het onderhoudsprogramma. Het onderhoud is meer preventief geworden, in plaats van correctief storingen verhelpen. Ook wordt er eerder gerepareerd en vervangen en zijn er nieuwe reparatiemethodes en analyses ingevoerd. Dit leidde direct al tot een forse verbetering van de kwaliteit.

Kwaliteitsverbetering
GVB laat haar bussen sindsdien jaarlijks keuren door DEKRA om de kwaliteit te toetsen. De kwaliteitsverbetering wordt nu ook bevestigd door de resultaten van de onverwachte controle van IVW. Naar aanleiding van de inspectie kijkt GVB of het onderhoudsprogramma nog verder aangescherpt moet worden.