Vrije Universiteit Amsterdam

Helminth glycanen en hun interactie met het immuunsysteem


* Startdatum: 26-10-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Helminth glycanen en hun interactie met het immuunsysteem


* Spreker: C.M.W. van Stijn


* Promotor: prof.dr. Y. van Kooyk


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Caroline van Stijn belicht hoe helminth glycanen (suikermoleculen) het immuunsysteem van de gastheer beïnvloeden. Uit haar onderzoek blijkt dat helminth glycanen als lichaamsvreemd herkend kunnen worden en de vorming van glycaan-specifieke antilichamen kunnen aanduiden.

Infecties met parasitaire helminthen (wormen) tasten de gezondheid aan van mens en dier. Hoewel helminthinfecties kunnen leiden tot de dood van de gastheer veroorzaken de wormen meestal een chronische infectie. De meeste worminfecties kunnen tegenwoordig bestreden worden met antiparasitaire middelen. Deze behandeling biedt echter geen bescherming tegen herinfectie en het komt ook steeds vaker voor dat de parasiet een resistentie ontwikkelt tegen deze geneesmiddelen.

Daarom is het belangrijk om nieuwe technieken te ontwikkelen om deze infecties te bestrijden, bijvoorbeeld door vaccinatie. Hierbij is het van belang dat er onderzocht wordt hoe de parasiet communiceert met het immuunsysteem van de gastheer. De afgelopen decennia is de meeste aandacht uitgegaan naar de interactie van helminth eiwitten met het immuunsysteem van de gastheer, maar het wordt steeds duidelijker dat ook glycanen (suikermoleculen) bij deze interactie een belangrijke rol spelen.

Van Stijn belicht hoe helminth glycanen het immunsysteem van de gastheer beïnvloeden. Uit haar onderzoek blijkt dat helminth glycanen als lichaamsvreemd herkend kunnen worden en de vorming van glycaan-specifieke antilichamen kunnen induceren. Om de functie van helminth glycanen te kunnen bestuderen ontwikkelde ze een techniek om deze structuren enzymatisch te produceren. Dit betekent dat in de toekomst deze glycaanstructuren mogelijk gebruikt kunnen worden als vaccincomponenten ter bestrijding van parasitaire infecties.

Daarnaast laten haar resultaten zien dat specifieke helminth glycanen, gekoppeld aan een lipide molecuul, dendritische cellen kunnen activeren om een ontstekingsreactie in gang te zetten, en helderde ze het moleculaire mechanisme van deze immuunactivatie op.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam