Gemeente Castricum

Bouwen in Castricum: minder regels, goedkoper en sneller toestemming

Nieuwe Welstandsnota ter inzage

De gemeente Castricum heeft het beleid ten aanzien van het bouwen en het uiterlijk van bouwwerken (âwelstandâ) eenvoudiger gemaakt. Voortaan blijft dat wat belangrijk is, beschermd, en wat vrijgelaten kan worden, wordt niet meer geregeld. In de praktijk betekent het dat alleen welstandsregels blijven gelden in gebieden met waardevolle bebouwing, buiten de bebouwde kom en langs doorgaande routes. Door dit alles wordt de doorlooptijd van een bouwaanvraag korter, de kosten lager, en worden de bureaucratie en ergernis verminderd.

Â

Toets aan Bestemmingsplan en Bouwbesluit blijft

Welstandsregels blijven straks dus alleen nog bestaan voor specifieke gebieden in de gemeente. Nieuw is bovendien dat per gemeentekern, ieder met hun eigen kenmerken, alle gebieden zijn beoordeeld op hun ruimtelijke kwaliteit. Een aantal gebieden krijgen een luwe welstandsplicht en enkele gebieden een bijzondere welstandsplicht. De overige gebieden zijn welstandsvrij. Dat betekent dat de verantwoording voor het uiterlijk van het bouwwerk is teruggelegd bij de bouwer zelf. Bouwers en ontwerpers lijken zich hierdoor meer in te spannen voor het maken van een goed ontwerp, zo is de ervaring in andere gemeenten.

Overigens waarborgen de ânieuweâ Wet ruimtelijke ordening (2008) en de gemeentelijke bestemmingsplannen de kwaliteit in deze gebieden voldoende. Het bestemmingsplan biedt bepaalde bebouwingsmogelijkheden in oppervlakte en hoogte voor hoofd- en bijgebouwen. Voor deze welstandsvrije gebieden zijn de bebouwingsmogelijkheden al grotendeels benut; de resterende mogelijkheden zijn dan ook beperkt.

Â

Minder werk voor Welstandscommissie

Door de nieuwe welstandsregels zullen naar verwachting 40% minder bouwplannen aan de Welstandscommissie hoeven worden voorgelegd. Zij moeten wel altijd aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit worden getoetst. Â

Â

Besluitvorming

De raad heeft op 9 april 2009 een besluit genomen waarin de voornoemde uitgangspunten in de nota âKortste route van Zee tot Meerâ zijn vastgelegd. De Welstandsnota 2009 is een verdere uitwerking van dit vastgestelde beleid.

De concept-welstandsnota ligt vanaf 2 november 2009 tot 14 december 2009 ter inzage.

De nota wordt daarna, met de inspraakreacties, ter bespreking aan de raad aangeboden, waarna de nota, al dan niet aangepast, vastgesteld wordt.

Als de Welstandsnota 2009 door de raad is vastgesteld, wordt dat gepubliceerd in de plaatselijke weekkrant. Daags na publicatie treedt de nota in werking.

De Welstandsnota wordt over 3 jaar geëvalueerd.


* nieuwe welstandsnota ter inzage okt2009.doc (305 KB)

Welstandsbeleid (Welstandsnota)