Ingenieursstudies leiden in 80% van de gevallen tot succes

26/10/2009 09:35

OP DE BEECK & PARTNERS

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek , gevoerd door de Vlaamse ingenieursverenigingen bij pas gepromoveerde ingenieurs. Acht op de tien doet in september datgene waar men bij aanvang van de studies ook voor gekozen had: de helft van de afgestudeerden heeft vrijwel onmiddellijk een job in de industrie of dienstensector; 30 % studeert verder of doctoreert als ingenieur.

Snelle tewerkstelling

Jonge ingenieurs vinden gemiddeld na 2 maanden zoeken een job. De helft van de jonge ingenieurs die nu aan het werk zijn, had in juni al zijn contract op zak.

"Het is nog steeds een knelpuntberoep, maar bovendien staat de Belgische ingenieursopleiding aan de top in Europa." stelt Hans Romaen, namens de beide ingenieursverenigingen KVIV en VIK. "Dat heeft ertoe geleid dat onze jonge ingenieurs op zeer veel terreinen inzetbaar zijn, een praktische aanpak hebben en in een bedrijf direct kunnen meewerken aan oplossingen op het gebied van procesverbetering en productinnovaties."

Afgestudeerde ingenieur stelt kwaliteit boven geld.

De jongste generatie ingenieurs streeft vooral een gezond evenwicht tussen privé en professionele activiteiten na. Deze bewuste keuze waarbij levenskwaliteit duidelijk primeert, vertaalt zich ook in de elementen die doorslaggevend zijn bij de keuze van werkgever. Goede werkomstandigheden, doorgroei- en opleidingsmoeilijkheden vullen de top drie in. Salaris komt pas op de 4de plaats.

Hans Romaen : "Een jonge ingenieur wil een duurzame relatie ontwikkelen met zijn job en dit in een gepaste balans met zijn privé-leven. Dit getuigt van een goed en gezond inzicht. Deze duurzame relatie komt ook het bedrijfsleven ten goede. Het gezonde evenwicht zorgt immers voor een continu en op lange termijn hoger rendement bij de werkgever."

Netwerken is belangrijk

De enquête onderzocht ook hoe studenten en bedrijven elkaar vinden. 24% van de ingenieurs die nu aan de slag zijn, werd zelf gecontacteerd door de bedrijfswereld; 20% vond zijn job via jobbeurzen. "Networking is dus bijzonder belangrijk voor masterstudenten. Jonge ingenieurs moeten zichtbaar zijn voor de arbeidsmarkt." licht Hans Romaen toe. "De Vlaamse ingenieursverenigingen pakken in januari 2010 dan ook uit met een nieuw initiatief dat hier volledig op inspeelt. Er zal een website gelanceerd worden die jonge ingenieurs de mogelijkheid biedt hun zichtbaarheid te optimaliseren."

Belangrijke troef voor kenniseconomie

Uit de enquête blijkt dat 14% van de gepromoveerde ingenieurs doctoreert. Bij de burgerlijk en bio-ingenieurs bedraagt dit respectievelijk 22 en 23%. "Dit is uitermate van belang voor de verdere ontwikkeling van onze kenniseconomie, waarin innovatie en onderzoek zeer belangrijk zijn.

Bovendien sluit dit ook aan bij het researchbeleid in Vlaanderen waarin innoveren en toekomstgericht handelen centraal staan. Doctorandi zijn net de mensen die dit doen en mogelijk maken. Eigenlijk kunnen we als ingenieursverenigingen dus alleen maar blij zijn dat mensen zich willen verdiepen in research. Voor de komende jaren zijn de uitdagingen enorm, bijvoorbeeld alleen al op het vlak van energie en milieu met de omvorming van onze industrie tot "greentech, bijvoorbeeld "smart grids", bevestigt Hans Romaen.

OVER DE ENQUETE

"Mijn Startbaan" is een enquête gevoerd door de Vlaamse ingenieursverenigingen KVIV en VIK die burgerlijk, bio- en industrieel ingenieurs vertegenwoordigen.

Ze werd gevoerd in september 2009 en werd verstuurd aan de +/- 2.100 Vlaamse, gepromoveerde burgerlijk, bio- en industrieel ingenieurs. 335 enquêtes voldeden aan de kwaliteitscontrole en werden verwerkt in de resultaten. Grafieken op aanvraag.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel