Ingezonden persbericht


Persbericht

65% Nederlanders gelooft dat de aarde in 2012 vergaat

~ onderzoek W24 toont onwetendheid aan over broodjeaapverhalen ~

Amsterdam, 24 oktober 2009 - Veel Nederlanders denken dat de aarde vergaat in 2012, dat liposuctie Alzheimer geneest en dat Google je dom maakt. Onderzoek van de nieuwe populair wetenschappelijke nieuwssite W24 (http://www.w24.nl) naar de grootste wetenschappelijke broodjeaapverhalen toont een aantal flinke misvattingen onder Nederlandse internetgebruikers aan.

Aan de quiz op de site deden 969 mensen mee. Zij vulden bij 24 stellingen in of zij dachten dat deze waar of niet waar was. En daar ging het vaak mis. Op de stelling 'ze zeggen dat de aarde in 2012 vergaat' antwoordde 65% dat dit waar was terwijl slechts 35% wist dat het goede antwoord juist het tegenovergestelde is. Liposuctie wordt door 76% procent van de deelnemers geneeskrachtige kenmerken toegedicht. Zij geloven dat het weg laten zuigen van vet Alzheimer kan genezen. 61% heeft weinig vertrouwen in Google. Zij zijn er namelijk onterecht heilig van overtuigd dat het gebruik van de zoekmachine de mens dom maakt.

Stellingen die wel waar zijn, worden vaak ook niet op waarde geschat. Slechts 40% van de deelnemers gelooft dat dikke mensen liegen. De 60% die niet waar antwoordden, keken dus danig op hun neus. Dat robots nu ook vlees eten vond 69% erg onrealistisch, terwijl de 31% die het wel geloofde het bij het rechte eind had. Ook de 71% die beweert dat de maan groter is als hij opkomt, heeft het mis. Dat de quiz niet gemakkelijk was, blijkt uit het aantal mensen dat alle vragen correct wist te beantwoorden: 5.

W24.nl hield de quiz ter ere van de lancering van de site op 24 oktober in science center NEMO gepresenteerd door Frank Lammers. Tijdens de feestelijke lancering deden bezoekers mee aan een live variant van de quiz. Ook hier bleek het moeilijk het juiste antwoord te geven. Op de website zijn de juiste antwoorden na te lezen in het dossier 'ze zeggen dat' (http://www.w24.nl/zezeggendat).

(329 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE