Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Regionaal busvervoer fors duurder door verdwijnen strippenkaart

Wie in de regio Arnhem / Nijmegen een enkele reis in de bus koopt moet tegenwoordig fors in de buidel tasten. Vooruitlopend op de komst van de ov-chipkaart zijn de kleine strippenkaarten in de bus al verdwenen en vervangen door RITkaarten. Dit nieuwe vervoersbewijs kan de reiziger niet alleen meer kosten maar geeft ook geen recht op overstappen. Reizigersvereniging ROVER vindt de prijsstijging exorbitant. Bovendien vindt ROVER dat de RITkaarten pas ingevoerd moeten worden als de ov-chipkaart volledig in gebruik is genomen. ROVER roept de stadsregio daarom op de kleine strippenkaarten weer in de bus aan te bieden.

Wie voorheen in regio Arnhem/ Nijmegen met de bus wilde reizen en zelf geen strippenkaart bezat, kon een kleine strippenkaart kopen bij de chauffeur voor ¤ 1,60 (1 zone) of ¤ 2,40 (2 zones). Deze vervoersbewijzen zijn echter sinds de zomer vervangen door de duurdere RITkaartjes. Niet alleen kosten deze nieuwe kaarten de reiziger al snel 25% meer, ook vervalt het recht op overstappen op een andere bus. Een reiziger die met twee verschillende bussen moet reizen heeft dus twee RITkaartjes nodig, wat de reis fors duurder maakt.

De RITkaartjes zijn door de stadsregio aangekondigd als onderdeel van de invoering van de ov-chipkaart. De belofte was dat deze invoering kostenneutraal zou zijn voor de reiziger. Volgens ROVER gaat de reiziger er door de dure RITkaartjes echter toch financieel op achteruit. Daarnaast vindt ROVER de invoering van de RITkaartjes prematuur omdat de ov-chipkaart nog niet volledig in gebruik is genomen. ROVER meent dat de introductie van de dure onderdelen van het ov-chipkaartpakket niet op de rest vooruit moet lopen.

Volgens ROVER ontmoedigen de RITkaartjes het gebruik van het openbaar vervoer. De aankoop van een kaartje in de bus is vaak de eerste kennismaking van een nieuwe reiziger met het openbaar vervoer: door omstandigheden moet iemand eens de bus nemen terwijl hij geen vervoersbewijs in de voorverkoop heeft aangeschaft. Deze nieuwe reiziger of toerist wordt door het RITkaartje meteen geconfronteerd met hoge prijzen en overstapproblemen. ROVER vraagt de stadregio Arnhem - Nijmegen om het busbedrijf opdracht te geven om de verkoop van de oude strippenkaartjes op de bus te hervatten, op zijn minst tot de andere onderdelen van het ov-chipkaartpakket volledig zijn ingevoerd en goed functioneren.

Pagina geplaatst: 26 oktober 2009