Gemeente Den Haag

PERSBERICHT
ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 26 OKTOBER 16:00 UUR

Den Haag, 26 oktober 2009

Succesvol inburgeringstraject biedt geen garantie op baan

Uit het onderzoek van de Rekenkamer Den Haag blijkt dat de meeste nieuwkomers die een inburgeringstraject in Den Haag met goed gevolg afleggen zich daardoor gemotiveerd en gesterkt voelen in hun zelfvertrouwen. Des te groter is de teleurstelling bij deze groep wanneer zij ondanks het succesvol afronden van het inburgeringstraject nauwelijks een (betere) baan kunnen vinden. Zo luidt de conclusie van het onderzoek van de Rekenkamer Den Haag.

Leerwerkplekken voor inburgeraars
De Rekenkamer Den Haag beveelt aan de leerwerkplekken met tijdelijke loonkostensubsidies te evalueren op de mogelijkheden voor deelname door inburgeraars. Gelet op de huidige economische situatie is het echter de vraag of er voldoende geschikte banen beschikbaar zijn voor inburgeraars.

Professionaliseer trajectregie
De wettelijk voorgeschreven eigen verantwoordelijkheid van inburgeraars heeft alleen kans van slagen als begeleiding op maat door professionele trajectregisseurs beschikbaar is.

Geïntegreerde bemiddeling voor inburgeraars
De effectiviteit van het inburgeringsbeleid kan volgens de Rekenkamer worden vergroot door een duidelijke koppeling met het arbeidsmarktbeleid. De bestaande beleidsmatige en budgettaire 'schotten' tussen de beleidsterreinen Burgerschap en Werk en Inkomen dienen daarvoor te worden geslecht. De Rekenkamer beveelt de gemeente in dit verband ook aan prioriteit te geven aan de bemiddeling naar werk van inburgeraars die geslaagd zijn voor het inburgeringsexamen.

Informatie moet beter
Tot slot vraagt de Rekenkamer Den Haag aandacht voor een beter beheer van de cijfermatige gegevens over het inburgeringsbeleid. 'Dit zou drastisch moeten verbeteren', luidt het advies in het rapport. Na de rapportage op 25 augustus 2009 van de minister van Wijken en Integratie bleken onduidelijkheden over gegevens rond inburgeringstrajecten tussen rijk en gemeente. Dit roept vragen op over het gemeentelijk gegevensbeheer en over de sturing en controle op het inburgeringsbeleid. Als opdrachtgever van inburgeringstracjecten zou de gemeente ook capaciteit moeten reserveren en inzetten voor toezicht op het aantal en de kwaliteit van inburgeringstrajecten en de naleving van de overige prestatieafspraken.